Nieuws
416914
Nieuws

’Reiziger moet vliegticket zelf mogen doorverkopen’

Amsterdam - De Consumentenbond maakt zich boos over de strenge regels en hoge tarieven die luchtvaartmaatschappijen hanteren bij het annuleren van losse vliegtickets, en is een burgerinitiatief gestart om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.

Wie een pakketreis boekt (een vlucht en een hotel) kan een ander in zijn plaats laten gaan, maar wie van zijn losse vliegticket af wil betaalt niet zelden 100% annuleringskosten. De luchtvaartmaatschappij kan dezelfde stoel dan nog een keer verkopen.

Directeur Bart Combée van de belangenorganisatie vindt het „niet uit te leggen dat er een rechtsongelijkheid bestaat tussen een pakketreis en een losse vlucht”.

De Consumentenbond pleit ervoor dat reizigers hun eigen ticket op een online marktplaats kunnen verkopen. Combée: „Tegen maximaal de oorspronkelijke prijs, om woekerhandel te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij mag wel redelijke kosten in rekening brengen om het ticket op een andere naam te zetten.”

Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen, heeft de Consumentenbond, die samenwerkt met ticketmarktplaats TradeYourTrip, 40.000 handtekeningen nodig. De petitie ondertekenen kan op deze pagina.