Nieuws/Buitenland
417332
Buitenland

Peuters schoten 23 mensen neer

WASHINGTON - Het aantal Amerikaanse peuters dat een wapen in handen krijgt en iemand neerschiet, stijgt scherp. De krant The Washington Post constateerde vorig jaar nog dat het gemiddeld een keer per week voorkwam, in de eerste zeventien weken van dit jaar zijn al 23 mensen het slachtoffer geworden van een dergelijke schietpartij.

Het laatste slachtoffer was een moeder in Milwaukee, die afgelopen week vanaf de achterbank door haar jonge kind werd doodgeschoten. Sinds 20 april is het zeven keer voorgekomen dat een één-, twee- of driejarige schoot op zichzelf of iemand anders.

Meestal schieten de peuters per ongeluk op zichzelf. Dit jaar gebeurde dat achttien keer, waarbij het negen keer fataal was. Twee keer schoten ze iemand anders dood, de vrouw in Milwaukee en in februari een driejarige jongen in Alabama die zijn negenjarige broer doodde.

Niet overal in de Verenigde Staten gelden even strenge normen voor de manier waarop wapens moeten worden opgeborgen. Volgens The Washington Post verklaart dat deels het aantal incidenten.