Nieuws/Binnenland
418042002
Binnenland

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt 5 procent in een dag, weekgemiddelde coronagevallen gedaald

ZEIST - Nederlandse ziekenhuizen behandelen nog 573 coronapatiënten. Dat zijn 32 patiënten minder dan woensdag, een afname van ruim 5 procent in één dag. Een week geleden lagen nog bijna 800 patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn er 1086 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er 494 minder dan vorige week donderdag

Op de intensive cares liggen nu 226 coronapatiënten, 13 minder dan een etmaal eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De overige 347 patiënten liggen op verpleegafdelingen.

Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten blijft laag. Op de ic’s waren het er het afgelopen etmaal slechts 5. Op verpleegafdelingen kwamen 32 mensen binnen die ziek zijn geworden door het virus, net zoveel als de dag ervoor.

De intensive cares behandelen momenteel 580 patiënten om andere redenen dan Covid-19. Doordat steeds minder coronapatiënten op de intensive cares liggen, komt er meer ruimte en personeel vrij voor het verlenen van andere zorg. Mensen die bepaalde zware operaties achter de rug hebben, worden daarna weleens een of twee dagen op een ic opgenomen.

Weekgemiddelde verder gedaald

In de afgelopen zeven dagen kwamen er 7742 nieuwe positieve testuitslagen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, aanzienlijk minder vergeleken met de voorgaande weken. Gemiddeld komt dit neer op 1106 nieuwe gevallen per dag, het laagste aantal sinds 13 september.

Het aantal vastgestelde sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met drie. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Woensdag werden vier overlijdens geregistreerd.

In Amsterdam kregen afgelopen etmaal 59 mensen een positieve testuitslag. Rotterdam telde 46 nieuwe gevallen en Den Haag 43. In Utrecht en Enschede kwamen respectievelijk 32 en 27 nieuwe coronabesmettingen aan het licht.

Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 1,6 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 17.700 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.