Nieuws/Binnenland
418514
Binnenland

Op 70% gojibessen te veel pesticiden

Superfood? De gojibes is zeer vervuild.

Superfood? De gojibes is zeer vervuild.

AMSTERDAM - De meeste gojibessen bevatten meer pesticide-resten dan toegestaan is. Soms gaat het om 55 keer de toegestane hoeveelheid, blijkt uit cijfers die Foodwatch opvroeg bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens emeritus hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders had de overheid meteen moeten waarschuwen dat consumenten het ’superfood’ niet meer konden te eten.

Superfood? De gojibes is zeer vervuild.

Superfood? De gojibes is zeer vervuild.

Zeventig procent van de bessen had te hoge waardes, en op werden pesticiden aangetroffen die in Europa verboden zijn vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. In twee gevallen was er acuut gevaar voor baby’s of kleine kinderen.

Volgens Foodwatch heeft de NVWA flinke steken laten vallen, omdat consumenten nooit zijn gewaarschuwd, zelfs niet met een simpel bericht op de site. Ook emeritus hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders deelt die mening: „Vanwege de daarmee verbonden risico’s voor de gezondheid van consumenten moet de NVWA bij dergelijke overschrijdingen een publiekswaarschuwing afgeven”, zegt hij.

Supermarkt

Foodwatch wil dat de vervuilde bessen, waarop bijvoorbeeld het als ’zeer giftig’ bekendstaande carbofuran werd aangetroffen dat ’zeer ernstige, onomkeerbare effecten’ kan hebben, meteen uit de schappen worden gehaald. „Supermarkten, speciaalzaken, groothandels en andere bedrijven die gojibessen verkopen of verhandelen moeten hun producten veel beter laten onderzoeken en moeten bij normoverschrijdingen direct de verkoop stoppen.”

De bevindingen van Foodwatch hebben tot veel verbazing geleid bij experts, die niet alleen schrikken van carbofuran, maar ook van propargiet, carbosulfan en endosulfan - allen stoffen waarvan de normen zijn overschreden. „Ik heb dit soort overschrijdingen nog niet eerder gezien en wat ik schokkend vind is dat deze producten op de markt gehouden zijn”, zegt toxicoloog Martin van den Berg tegen EenVandaag.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) reageert door te stellen dat het vorig jaar verschillende bedrijven op de vingers heeft getikt. De bedrijven verhandelden gojibessen met te veel bestrijdingsmiddelen. Ze hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen, waarmee ze verplicht werden de bessen uit de handel te halen.