Nieuws/Binnenland
419063062
Binnenland

Medewerker Maasstad Ziekenhuis aangehouden voor zedendelicten

Rotterdam - Een 53-jarige medewerker van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt verdacht van het plegen van zedendelicten tijdens het werk. De slachtoffers zouden zowel collega’s als patiënten zijn geweest.

De man uit Dordrecht is begin deze week gearresteerd en donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die heeft de man onder strenge voorwaarden voorlopig vrijgelaten.

Het is onduidelijk wat voor werk de man deed. Zowel het ziekenhuis als het Openbaar Ministerie doen daar geen uitspraken over. De eerste signalen over wangedrag van de medewerker kwamen in november 2021 bij het hospitaal binnen. De verdachte is sindsdien niet meer aan het werk geweest in het ziekenhuis. Tussen december 2021 en februari 2022 zijn meerdere aangiften gedaan van grensoverschrijdend gedrag tegen dezelfde medewerker. „Het zedenteam van de politie heeft deze aangiften onder leiding van het OM in onderzoek genomen, wat heeft geleid tot de aanhouding en voorgeleiding”, aldus het ziekenhuis in een persbericht.

Het Rotterdamse hospitaal is geschrokken. „In ons ziekenhuis moet iedereen veilig kunnen werken en verblijven. We betreuren het enorm dat het ons niet is gelukt om de betrokkenen die veiligheid te bieden. We bieden psychologische ondersteuning aan degenen die daar behoefte aan hebben. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen beraden we ons of er extra maatregelen nodig zijn. We hechten er veel belang aan om dit in de toekomst te voorkomen” zegt Wietske Vrijland, lid van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.

Na de eerste melding heeft het hospitaal externe deskundigen van een gespecialiseerd onderzoeksbureau ingezet om de meldingen te onderzoeken. Volgens het ziekenhuis bevindt dit onderzoek zich nu in een afrondende fase.

„Grensoverschrijdend gedrag wordt op geen enkele manier geaccepteerd in het Maasstad Ziekenhuis. Dit is ook vastgelegd in onze gedragsregels. Voor het helpen voorkomen van grensoverschrijdend gedrag is ziekenhuisbreed uitgebreid aandacht gevraagd”, zo stelt de instelling die medewerkers oproept zich te melden als zij met het grensoverschrijdende gedrag te maken hebben gehad. Patiënten kunnen terecht bij hun behandelaar of bij de klachtenfunctionaris.