Nieuws/Buitenland
41909
Buitenland

Leider Gambia geeft niet toe aan druk

ADDIS ABEBA - De Gambiaanse president Yahya Jammeh volhardt in zijn weigering om na de door hem verloren verkiezingen de macht af te staan. Besprekingen met een West-Afrikaanse bemiddelingsmissie leverden niet het gewenste resultaat op, zei een woordvoerder van oppositiekandidaat Adama Barrow.

Jammeh is al meer dan 22 jaar aan de macht. Hij verloor de verkiezingen op 1 december, maar wil de overwinning van Barrow niet erkennen. De oppositiekandidaat staat er op dat hij komende donderdag als nieuwe president geïnstalleerd wordt, zoals de grondwet vereist. Waarnemers vrezen voor een geweldsuitbarsting.

De Afrikaanse Unie (AU) beschouwt Jammeh vanaf komende donderdag niet meer als wettige president van Gambia. Dat heeft de Raad voor Vrede en Veiligheid van de AU vrijdag besloten. De AU-raad waarschuwde dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, als Jammeh blijft weigeren de macht af te staan.

Buhari naar Gambia

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari en enkele andere afgevaardigden van het regionale samenwerkingsverband Ecowas reisden vrijdag naar Gambia om op Jammeh in te praten. Het Nigeriaanse parlement machtigde Buhari om Jammeh desnoods asiel aan te bieden. Een dreigement van Ecowas om militair in te grijpen moest Jammeh verder onder druk zetten.

De advocaat van Jammeh heeft ondertussen het Hooggerechtshof verzocht de inauguratie van Barrow te verbieden. Eerder verzuimde het hof een verzoek te behandelen waarin de uitslag van de verkiezingen werd betwist. Het Hooggerechtshof van Gambia functioneert sinds 2014 niet meer.