Nieuws/Binnenland
419307210
Binnenland

Eerst wind, dan virus spelbreker

Carnavalsoptocht Sittard vindt Waterloo door corona-angst

Archieffoto van carnavalsoptocht in Sittard.

Archieffoto van carnavalsoptocht in Sittard.

SITTARD - Sittard moet het dit jaar definitief zonder carnavalsoptocht stellen. De grote parade zou zondag alsnog door de Limburgse stad trekken, maar de optocht is weer afgelast. Het regent afmeldingen, vooral uit angst voor het coronavirus, zegt de organiserende stichting Optoch Kommittee Zitterd na berichtgeving in regionale media.

Archieffoto van carnavalsoptocht in Sittard.

Archieffoto van carnavalsoptocht in Sittard.

Sittard heeft twee carnavalsoptochten, de Kènjeroptoch en de Groote Optoch. Bij die ’Vastelaovesoptochten’ staan doorgaans zo’n 30.000 mensen langs de kant van de weg. Vorige maand werden de parades afgelast vanwege storm. Zondag zouden ze tegelijk worden ingehaald. Meer dan honderd kleine en grote groepen hadden zich ingeschreven voor de gezamenlijke optocht, met in totaal zeker duizend deelnemers.

De afgelopen dagen meldde de ene na de andere groep zich af. Met de overblijvers was geen „Sittard-waardige” optocht te maken, zegt de stichting. „Je voelt gewoon dat er geen draagvlak meer is. Daar moet je reëel in zijn, dat heeft ons dit besluit doen nemen. Als het coronavirus er niet was geweest, zou er wel een optocht zijn geweest, dat kun je op je vingers natellen”, aldus een woordvoerder van de stichting.