Nieuws/Binnenland
419611
Binnenland

Kantoorpersoneel:

’KLM niet verder integreren met Air France’

Amsterdam - Het kantoorpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM eist opschorting van verdere integratie met Air France.

Dat hebben de leden van de Vereniging Hoger KLM Personeel (VHKP) onlangs besloten, zo blijkt uit een nieuwsbrief van de vakbond. Er is vrees dat de afdelingen it, commercie, marketing, allianties en klantenservice naar Frankrijk worden overgeheveld, zo stelt voorzitter Bob van der Wal van de VHKP in de nieuwsbrief.

Dat zou betekenen dat het KLM-hoofdkantoor grotendeels leeg komt te staan. Van der Wal wil niet reageren.

Bedrijfscultuur

De KLM’ers kwamen onlangs bijeen om de uitkomsten van het onderzoek naar de interne bedrijfscultuur van begin dit jaar te bespreken. Uit dat onderzoek blijkt dat er een diepe kloof is tussen Air France en KLM. Eén van de conclusies van het rapport was dat Air France KLM bij voortdurend wederzijds onbegrip in het huidige concurrentielandschap niet in staat zal zijn om te overleven.

De uitkomst van het onderzoek moet eerst besproken worden binnen de afzonderlijke directies, voordat er onomkeerbare stappen gezet worden, aldus het KLM-personeel. „Een verdere medewerking aan integratie wordt opgeschort”, zo schrijft de VHKP. „Never change a winning airline’, staat in de brief als verwijzing naar de prestatie van KLM binnen de luchtvaartcombinatie. Air France KLM drijft grotendeels op het kleinere KLM, dat goed is voor 60% van het operationeel resultaat.

Maximum bereikt

De ondernemingsraad van KLM reageert instemmend. „We zijn het hier hartgrondig mee eens”, zegt voorzitter Jan Willem van Dijk in een reactie tegen deze krant. Ook president-directeur Pieter Elbers van KLM zei vorig jaar dat het maximum aan integratie wat hem betreft wel is bereikt.