Nieuws/Buitenland
420264449
Buitenland

Franse aanklagers: contact met salafisten

’Dader steekpartij Parijs had radicale ideeën’

PARIJS - De man die vier medewerkers doodstak op het hoofdbureau van politie in Parijs hing een radicale vorm van de islam aan.

Dat heeft de speciale Franse terreuraanklager Jean-Francois Ricard zojuist bekendgemaakt. De man had contact met salafisten en keurde goed dat in naam van de islam soms geweld wordt gepleegd.

Het gaat om een 45-jarige IT-specialist die zich tien jaar geleden bekeerde tot de islam. Hij zaaide donderdag dood en verderf; uit autopsie bleek ’een scène van extreem geweld’, liet Ricard weten.

Gezien de achtergrond van de steker wordt een terreurdaad allerminst uitgesloten. De dader ’stemde in met bepaalde wreedheden die uit naam van de islam zijn gepleegd’, aldus de aanklagers. Zo had hij tegenover een collega de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo verdedigd.

De man weigerde sommige contacten met vrouwen en stak zich de laatste maanden in traditionele kleding om naar de moskee te gaan.

Sms’jes

Tevens bleek dat hij kort voordat hij donderdag toesloeg 33 sms’jes met een religieuze inhoud aan zijn vrouw stuurde. Daarin gebruikte hij herhaaldelijk de woorden ’Allahu akbar’. De vrouw van de dader, die zelf werd doodgeschoten door een collega, is opgepakt en blijft zeker tot maandag vastzitten.

De messen waarmee hij heeft gestoken, waaronder een keukenmes van 33 centimeter en een oestermes, had hij donderdagochtend gekocht.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd