Nieuws/Binnenland
421096459
Binnenland

Hoger beroep Holleeder: aanslag op Cor van Hout onder de loep

Holleeder (m.) eerder in de rechtszaal.

Holleeder (m.) eerder in de rechtszaal.

SCHIPHOL - De zussen Astrid en Sonja Holleeder hebben gelogen over de afwikkeling van de criminele erfenis van Cor van Hout, de doodgeschoten echtgenoot van Sonja.

Holleeder (m.) eerder in de rechtszaal.

Holleeder (m.) eerder in de rechtszaal.

Advocaat Sander Janssen beschuldigde de zussen donderdag tijdens een zitting in het hoger beroep van Willem Holleeder van meineed. Ze zouden tijdens het proces van hun broer bij de rechtbank, toen ze als getuigen onder ede stonden, niet de waarheid hebben verteld over de verkoop van prostitutiepanden op de Alkmaarse Achterdam en van Villa Francis in Spanje.

Mede op basis van hun getuigenverklaringen werd Holleeder door de rechtbank tot levenslang veroordeeld. Volgens Janssen is nu wel duidelijk „dat we van doen hebben met mensen van wie we hebben kunnen vaststellen dat ze niet altijd de waarheid spreken.”

Schikking van een miljoen

Holleeder en zijn advocaten probeerden eerder vergeefs bij de rechtbank de onderste steen boven te krijgen over die criminele erfenis. Pas na jarenlang onderhandelen kwam het in 2013 tot een schikking voor ruim een miljoen euro tussen Sonja Holleeder en de Staat.

Willem Holleeder is ervan overtuigd dat die schikking er kwam in ruil voor de belastende verklaringen die zijn zussen aflegden.

Het hof besloot het donderdag wel uitgebreid te hebben over de kwestie van de erfenis. Dat leidde tot een uitgebreide exercitie langs wel of niet gesloten koopovereenkomsten, schijnconstructies, papieren en echte werkelijkheden.

Janssen vroeg het Openbaar Ministerie donderdag vergeefs om een uitspraak over de betrouwbaarheid van de zussen. Dat kreeg hij niet.