Nieuws/Binnenland
422633389
Binnenland
VS schakelt Iraanse generaal uit

Nederlands marineschip gewoon naar zeestraat Iran

Defensie wijst erop dat het fregat Zr. Ms. De Ruyter pas eind januari vertrekt.

Defensie wijst erop dat het fregat Zr. Ms. De Ruyter pas eind januari vertrekt.

Den Haag - De missie van een Nederlands marineschip in de Perzische Golf wordt vooralsnog niet afgeblazen na opgelopen spanningen tussen Iran en de VS. Het ministerie van Defensie wijst erop dat het fregat Zr. Ms. De Ruyter pas eind januari vertrekt. Dan zijn de gemoederen mogelijk weer wat bedaard. De ontwikkelingen worden in de tussentijd wel scherp in de gaten gehouden.

Defensie wijst erop dat het fregat Zr. Ms. De Ruyter pas eind januari vertrekt.

Defensie wijst erop dat het fregat Zr. Ms. De Ruyter pas eind januari vertrekt.

Het fregat neemt deel aan een Europese missie die de vaarroutes door de nauwe zeestraat tussen Iran en het Arabisch schiereiland veilig moet houden. De De Ruyter blijft zes maanden in deze Straat van Hormuz, het westelijke deel van de Golf van Oman en het oostelijke deel van de Perzische Golf.

Volgens VVD-Kamerlid Koopmans is de woede van de VS ’terecht na eerder onaanvaardbaar Iraans geweld’. „Maar een persoongerichte aanval op een generaal is een ongekende en risicovolle stap.” De liberaal noemt escalatie niet het antwoord. „De landen moeten nu snel in gesprek, zonodig met hulp van anderen.”

Kamerlid Sjoerdsma van coalitiepartij D66 houdt een dubbel gevoel over aan de Amerikaanse aanval. „Mensen in de regio die hebben geleden onder Suleimani’s beleid van dood en verderf zullen vandaag opgelucht adem halen. Maar deze Amerikaanse aanval is ongekend, onverantwoord en zal leiden tot escalatie.”

’Juist extra belangrijk’

Volgens Sjoerdsma moet de veiligheid van Nederlanders in de regio de eerste prioriteit zijn van het kabinet. Hij noemt de Nederlandse missie in Hormuz nu ’juist extra belangrijk’. „Maar ook extra risicovol. Dat laatste moet het kabinet opnieuw wegen.”

SP-Kamerlid Karabulut roept het kabinet op om geen oorlogsschip naar de straat van Hormuz te sturen. Dat is nu ’alleen maar onverstandiger geworden’, zegt het Kamerlid. Ze uit ook kritiek op de Amerikaanse actie: „Met deze stap kiest de Amerikaanse president voor een verdere escalatie met Iran. Nog meer druk of zelfs een oorlog met Iran zal desastreus uitpakken voor de regio en het Midden-Oosten destabiliseren.”

PvdA-Kamerlid Ploumen noemt het ’een zorgelijke en ernstige situatie’. „En de consequenties zijn nu niet te overzien.” Het is volgens haar nu zaak dat ’de kalmte wordt bewaard en dat verdere escalatie wordt voorkomen’. „Ik wil spoedig van het kabinet horen hoe Nederland in EU-verband daaraan gaat bijdragen.”

VS schakelt Iraanse generaal uitLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover