Nieuws/Binnenland
424392316
Binnenland

Rumoer in Kamer over coronapas-uitspraken Keijzer

Geert Wilders wil een spoeddebat aanvragen over de kwestie.

Geert Wilders wil een spoeddebat aanvragen over de kwestie.

Den Haag - De uitspraken van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in De Telegraaf over het coronatoegangsbewijs zorgen voor verbazing in de Tweede Kamer. Zowel voor- als tegenstanders willen opheldering van de bewindsvrouw over de vraagtekens die zij zet bij de invoering van de coronapas. Ook veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls baalt van Keijzer: „Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.”

Geert Wilders wil een spoeddebat aanvragen over de kwestie.

Geert Wilders wil een spoeddebat aanvragen over de kwestie.

„Dit is heel erg raar”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. „Vandaag zet de regering – met steun Tweede Kamer en op advies OMT – de CoronaCheck breed in. Reden: de zorg beschermen. En dan zeggen: ’Vind het maar niks’.” Paternotte eist een uitleg van Keijzer in de Kamer.

Jan Paternotte (D66) noemt de uitspraken van Keijzer „heel erg raar”.

Jan Paternotte (D66) noemt de uitspraken van Keijzer „heel erg raar”.

Ook VVD-Kamerlid Aukje de Vries wil ’opheldering’ van Keijzer. „Prima als er binnen het kabinet discussie is, maar als een besluit genomen is, is het genomen”, vindt de VVD’er. „Dan is dat besluit dus van iedereen. Nederland staat klaar om het toegangsbewijs te gaan gebruiken en controleren. Dan helpen deze uitspraken niet.”

Keijzer zegt zaterdagochtend in De Telegraaf dat zij de invoering van de coronapas ’eigenlijk niet uit te leggen’ vindt. Ze doet die uitspraken op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt de vraagtekens van de staatssecretaris een ’trap na voor alle ondernemers die vandaag de CoronaCheck moeten invoeren’: „Hoe kunnen zij vertrouwen hebben, als kabinet eigen beleid bekritiseert in de krant?”

De PvdA, die de invoering van de coronapas aan een meerderheid hielp in de Tweede Kamer, wil van premier Mark Rutte weten of het hele kabinet nog wel achter de corona-aanpak staat. Keijzer zelf benadrukt in het interview zich wel naar het kabinetsbesluit te voegen: „Ik wil best vertellen dat ik deze kant van de discussie heb ingebracht. Maar op zeker moment komt er een kabinetsbesluit en dan is dat het besluit.”

Ze heeft alleen moeite met de verschillen tussen winkels (geen bewijs nodig) en horeca (wel nodig). „Ik kan het niet meer logisch uitleggen.” Ze pleit voor een andere aanpak van het coronabeleid: „Het is de hoogste tijd dat we ons afvragen of wij op deze weg voortgaan.

Bruls: ’Niet chique’

Hubert Bruls, die als voorzitter van het Veiligheidsberaad al zorgen had over de handhaving van de coronapas, is niet te spreken over de uitspraken van Keijzer. „Ik vind het niet chique, to put it nicely. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig, zeg ik denkend aan Ferd Grapperhaus, Hugo de Jonge en Mark Rutte die zich de benen uit hun lijf hebben gelopen voor de corona-aanpak.”

Vooral de timing van Keijzers uitspraken zit de burgemeester van Nijmegen dwars. „Het kabinet hoort met één mond te spreken. En vooral op de dag dat alle ondernemers en handhavers hiermee aan de slag moeten. Dit is niet de motivatie die je, ook naar onze handhavers, moet uitspreken.”

Bruls had juist het gevoel dat het draagvlak voor het coronabewijs aan het groeien was, ook onder ondernemers die zich er luidruchtig tegen hadden verzet. „Tegen die achtergrond is nu weer de twijfel voeden weer een stapje terug. Dat moet je zeker als lid van het kabinet niet doen.”

Tegenstanders tevreden

Partijen die juist kritisch waren op de coronapas willen ook opheldering, maar tonen zich ook verheugd over Keijzers uitspraken. „Mooi! Meteen weer afschaffen dus”, zegt PVV-leider Geert Wilders na het lezen van de krant over het coronabewijs. Hij gaat een spoeddebat aanvragen.

„Gelukkig is er ook iemand in het kabinet met gezond verstand die in opstand komt tegen de discriminatoire en onlogische coronapas”, is ook Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga) tevreden.

„De tegenstellingen over toegangsbewijzen lopen hoog op”, ziet SP-Kamerlid Maarten Hijink. „Dat helpt het natuurlijk niet dat het kabinet er zelf ook zo’n dubbele boodschap over geeft.” Hijink, die de kosten voor alle testen die nodig zijn voor het coronabewijs toch al ’weggegooid geld’ vindt, pleit voor ’meer overtuigingskracht’ om de vaccinatiegraad te verhogen.

Ontslag

Inmiddels is Keijzer ontslagen uit het kabinet. Dat besluit heeft premier Rutte genomen na haar interview in De Telegraaf. De uitspraken van Keijzer ’verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn’, staat in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst. Keijzers taken worden overgenomen door minister Blok (Economische Zaken).

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop