424807
Buitenland

’Schutter gedood’ – Massa mensen onder vuur genomen

Dodental Las Vegas loopt op naar 50

Las Vegas - UPDATE 12.24 uur - Bij de schietpartij op de wereldberoemde Strip in Las Vegas zijn meer dan vijftig doden en meer dan 200 gewonden gevallen. Dat bevestigde de lokale politie. De vermoedelijke schutter is gedood. Hij zat in een hotelkamer op de 32e verdieping van het Mandalay Bay-hotel toen hij het vuur opende op een massa mensen. De man handelde alleen en de sheriff gaat ervan uit dat de dreiging voorbij is.

De politie wil nog niets zeggen over de identiteit van de schutter en over zijn motief, maar gaat ,,op dit moment'' niet uit van terrorisme. Het gaat om een inwoner van Las Vegas. Volgens NBC is het de 64-jarige Stephen Paddock. Zijn partner Mary Lou Danley wordt gezocht.

De schutter opende eind van de avond (plaatselijke tijd) vanuit het hotel het vuur op het driedaags countryfestival Route 91 Harvest bij de beroemde Strip van Las Vegas bij het Mandalay Hotel en Casino.

LEES OOK: Verslaggever Telegraaf rent voor zijn leven

Er zouden duizenden bezoekers zijn geweest op het moment van de schietpartij. De schutter nam het publiek vanuit het hotel onder vuur met automatische wapens, meldden Twitter-gebruikers die de politieradio afluisterden.

Honderden schoten

Bezoekers van het festival zouden honderden schoten hebben gehoord. Tussen de salvo’s was een stilte, vermoedelijk om het vuurwapen te herladen.

De politie drukt mensen op het hart uit de buurt te blijven en geen live beelden van de inzet van politie-eenheden te verspreiden.

LEES OOK: Marc en Angela uit Rosmalen: ’Zagen mensen huilend op straat’

Ooggetuigen maakten melding van een groot aantal schoten, die te horen waren op filmpjes die mensen tijdens het concert maakten.

Beelden op social media tonen dat er chaos uitbrak vlak na de schietpartij. Gewonden werden in privé-auto’s naar ziekenhuizen afgevoerd.

Luchthaven Vegas tijdelijk dicht

De internationale luchthaven McCarran was tijdelijk gesloten na de schietpartij in de gokstad. Inmiddels is het deels heropend. Enkele vluchten zijn hervat, maar reizigers moeten rekening houden met vertragingen. Inkomende vluchten werden naar andere vliegvelden omgeleid. In een bericht op Twitter raadt de luchthaven reizigers aan bij hun maatschappij na te gaan of en wanneer hun vlucht doorgaat.

BEKIJK: Ooggetuige Las Vegas: ’Het was totale paniek’

Facebook opent crisispagina

Mensen in Las Vegas kunnen op Facebook aangeven dat ze veilig zijn. De site heeft een Safety Check geopend, waarmee mensen hun vrienden met één druk op de knop gerust kunnen stellen.

Als er een ramp gebeurt, kan Facebook besluiten om een speciaal berichtje te sturen naar iedereen die mogelijk in het rampgebied is. Gebruikers kunnen dan op de knop ’ik ben veilig’ klikken. Er gaat dan automatisch een melding naar alle vrienden van die gebruikers. De Facebook Safety Check werd eerder onder meer gebruikt bij aanslagen in Londen, Manchester, Berlijn, Parijs, München, Nice en Turkije.

Country-concert was uitverkocht

Toen de scoten klonken tijdens de laatste dag van Route 91 Harvest, een openluchtfestival met tientallen artiesten, stond op het hoofdpodium de veertigjarige populaire countryzanger Jason Aldean. Er ontstond veel paniek. Aldean liet later weten in orde te zijn.

Bent u in Las Vegas dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal naar onze whatsapp tiplijn 0031613650952.