Nieuws/Binnenland

Ex-advocaat Klaas Otto staat terecht

Hollandse Hoogte / Cees Elzenga / hetoog.nl

Advocaat Jan Piet van R., die is opgepakt in het grote strafrechtelijke onderzoek naar oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender, wordt verdacht van beïnvloeding van getuigen. Hij staat maandag terecht voor de rechtbank in Breda.

Hollandse Hoogte / Cees Elzenga / hetoog.nl

De verdachte zou in opdracht van Otto getuigen geld hebben aangeboden om een belastende verklaring in te trekken. Van R. zou ook briefjes uit de gevangenis hebben gesmokkeld. Van R. heeft in het verleden opgetreden voor No Surrender, onder andere in een rechtszaak over de vergunning van het clubhuis in Zundert. De advocaat komt uit Den Haag en heeft zijn kantoor in Amsterdam. Op beïnvloeding van getuigen staat maximaal vier jaar celstraf.

Deken Pieter van Regteren Altena van de advocatenorde in Amsterdam noemt de verdenking ernstig en zegt dat dit rechtstreeks de integriteit van de advocatuur raakt. ,,Als het klopt, is het schokkend en een doodzonde.'' Van Regteren Altena onthulde dat hij al langer bezig is met een onderzoek naar de verdachte advocaat. De deken onderzoekt onder andere claims van de officier van justitie dat Klaas Otto voor de advocaat werkte en bij hem op de loonlijst stond. Bewijs daarvoor heeft de deken tot dusver niet kunnen vinden.

Otto (49) zit sinds vrijdag weer in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van afpersing en witwassen. Sinds enkele dagen zijn ook zijn partner, zoon en schoonzoon verdachte in de zaak.

Onze verslaggever Saskia Belleman is vanaf 9 uur aanwezig bij de zaak.

Lees meer over