Nieuws/Buitenland
425989501
Buitenland

Meer trombosegevallen na AstraZeneca-vaccin in VK

BRUSSEL - In het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal 168 gevallen van ernstige bloedproppen vastgesteld bij mensen die het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen. Het gaat omgerekend om bijna 8 gevallen per miljoen toegediende doses.

Vorig week stond de teller van de Britse medicijnwaakhond nog op honderd, wat neerkwam op bijna 5 gevallen per miljoen doses. Volgens experts was de toename te verwachten. Het aantal sterfgevallen door trombose na toediening van het vaccin nam toe met 10 tot 32, maar het overlijdenspercentage is relatief iets afgenomen.

In het VK hebben ruim 21 miljoen mensen een eerste AstraZeneca-prik gehad. Het advies is mensen onder de 30 jaar voor hun tweede injectie een ander vaccin te geven. De Britse toezichthouder blijft stellen dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de nadelen. Dat vindt ook het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

’Alleen ouderen prikken’

Er zijn al langer zorgen over de zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut. In sommige landen, waaronder Frankrijk en Nederland, wordt daarom aangeraden het middel alleen aan ouderen te geven. De EU heeft inmiddels besloten voorlopig geen beroep te doen op AstraZeneca voor extra coronavaccins.

De verstandhouding van de EU met AstraZeneca is verzuurd omdat de farmaceut al maanden veel minder vaccins levert dan afgesproken. De Europese Commissie maakte vorige week al duidelijk dat ze voortaan de voorkeur geeft aan vaccins met een ander procedé, zoals die van Pfizer/BioNTech, Moderna en CureVac.