Nieuws/Buitenland
426232
Buitenland

Turkije wilde Zweedse documentaire tegenhouden

STOCKHOLM - De Turkse ambassade heeft de Zweedse televisiezender T4 aangeschreven om die te weerhouden van het uitzenden van een documentaire over de dood van honderdduizenden Arameërs het begin van de vorige eeuw, in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. T4 negeerde het verzoek echter en zond de film zondagavond toch uit. Het station heeft de gewraakte brief van de ambassade op zijn website geplaatst.

Turkije erkent wel dat aan het begin van de vorige eeuw veel Assyrische christenen - de Arameëers - zijn omgekomen, maar verzet zich fel tegen het beladen etiket 'volkenmoord'. En terwijl veel landen en de Verenigde Naties de moord op honderdduizenden Armeniërs in dezelfde periode wel als genocide bestempelen noemt bijna niemand de dood van de Arameëers een volkerenmoord.

De Turkse ambassade in Stockholm benadrukte in haar verzoek aan T4 dat zij de vrijheid van meningsuiting eerbiedigt, maar hoopt de zender van haar lezing te overtuigen.

In Europa groeit de argwaan over Turkse bemoeienis met de pers en de kunsten. De Turkse regering vroeg Duitsland de afgelopen weken onder meer om de vervolging van een televisiekomiek en maakt veel werk van het uitdragen van haar standpunt over heikele kwesties als de Armeense genocide.