Nieuws/Binnenland
426698
Binnenland

WEEK VAN DE WATERSPORT

Kom varen

Nog een week en dan gaan in heel Nederland de trossen los voor de derde editie van de Week van de Watersport. Altijd al willen zeilen? Zelf een bootje kopen? Liever suppen of flyboarden? Maak kennis met al het moois dat de watersportwereld te bieden heeft. Een kleine greep.

“Plezier op het water. Of dat nu op een elegant zeilschip is, in een kano in de sloot of op een sloep door de grachten. Tijdens de Week van de Watersport willen we graag dat iedereen kan ervaren hoe leuk het water is. Het Watersportverbond en Hiswa Vereniging omarmen daarom dit evenement.

Vraag het een willekeurige recreant: een dag op het water is alsof je een week vakantie hebt gehad”, zegt Kim Luu, projectmanager van het evenement.

 

Dit jaar is Elburg Yachting, een van de grootste, internationaal werkende jachtmakelaars van Nederland, de hoofdsponsor. Het bedrijf ligt aan de doorgaande vaarroutes van de Randmeren en zet net als veel andere watersportbedrijven en verenigingen tijdens de Week van de Watersport haar deuren wagenwijd open voor alle belangstellenden.

Ook in deze derde editie van het evenement richt de watersportwereld extra pijlen op de jongere generatie. Kim: “Niet iedereen groeit op met een boot, of in de buurt van het water. Maar de watersport is zo’n heerlijke vrijetijdsbesteding. Dat zouden zoveel mogelijk mensen moeten beleven. En dat kan ook, want het is een stuk laagdrempeliger dan je misschien denkt. In heel Nederland organiseren watersportverenigingen en nautische bedrijven daarom een week lang activiteiten op en rond het water.”  

Het oergezellige Friese Woudsend opent het watersportseizoen komend weekeinde met de jaarlijkse Sleepbootdagen. “Meer dan zestig authentieke schepen, monumenten haast, zijn te bezichtigen langs de Iewal. Er is een boerenmarkt, een kunstmarkt en een drakenbootrace. Ook kunnen rondvaarten en excursies worden gedaan, bijvoorbeeld naar Natuureiland De Gouden Boaiem, een bijzonder natuurgebied voor weidevogels. Daarnaast worden de 160 kunstwerken die onze basisschoolkinderen hebben gemaakt binnen het thema scheepvaart geëxposeerd”, vertelt leider van het project KinderKunst Woudsend Yolanda van Dongen enthousiast.

Voor meer actie kun je vanuit Woudsend de veerdienst nemen naar Heeg. Daar zet specialist in groepsuitjes op het water H2OEvents de waterstraal vol open. “We gaan flyboarden; dat moet je gewoon een keer gedaan hebben”, zegt Dirk Hengst. “We openen het seizoen deze dag met een paar mooie shows. Daarna kunnen liefhebbers zelf een poging wagen op een flyboard.  Het is een totaal andere beleving dan bijvoorbeeld skûtsjesilen, wat we ook voor groepen organiseren. Flyboarden is spannend. En gek. Een combinatie van duiken als een dolfijn en vliegen als een vogel over het water. In de zomer zullen we weer van camping naar camping treken met onze flyboardclinics.”  

Actie van een heel andere orde is er zaterdag 30april in de Bataviahaven van Lelystad op de zogenaamde Dag van de Watersport. Daar wordt afgetrapt met de Cornelis Race, een groots maritiem festival. Organisator Ranco van Bergeijk: “De gehele dag zijn in de haven activiteiten voor jong en oud, waaronder bungee-roeien, zeilen in Optimisten en een maritieme markt. Op een oud kofschip zullen scouts oude tijden laten herleven met ambachten als vis roken en touwslaan.  Ook de KNRM Reddingbootdag maakt onderdeel uit van het programma”, vertelt hij. “Donateurs kunnen mee het Markermeer op om te zien wat al die vrijwilligers nu precies doen op het water. Spectaculair wordt ook de ‘Foilingdag’ die het blad Zeilen organiseert. Weleens foilende boten gezien? Het is prachtig. Catamarans en de nieuwste zeilboten komen op draagvleugels letterlijk los van het water.”

Een stukje verderop, in de Marina Eemhof in Zeewolde, nodigt Suzuki Marine toekomstige watersporters uit om ‘los’ te gaan. En wel op het Eemmeer. Hier ligt zaterdag een leuke verzameling boten klaar om uit te proberen. Van rustige sloepen en RIB’s tot sportieve ‘krachtpatsers’ met buitenboordmotoren tot wel 300 pk. Neem vooral vrienden, bekenden en kinderen mee. Want bij de Beachclub is ook veel te doen: van kanovaren en suppen tot zeilen. 

 “Als kind van een Vietnamese bootvluchteling bracht het water me ooit naar Nederland, naar Friesland”, vertelt Kim Luu. “Inmiddels woon ik midden tussen de watersporters aan de rand van Amsterdam. Je hoeft, net als ik, zelf geen boot te bezitten om te genieten van het water. Je kunt tegenwoordig overal heel makkelijk bootjes huren, kanotochten doen, een zeilkamp of bijvoorbeeld een kitesurfclinic volgen. Watersport betekent voor de een: ‘beuken tegen de golven’ of ‘aan een trapeze hangen in de wind’. Voor de ander is het: ‘lekker kabbelen door dorpjes met muziek en wijn’. En soms is watersport juist helemaal alleen met jezelf en je gedachten zijn en met peddel of board door de natuur trekken. Maar in alle gevallen is het effect hetzelfde. Een gevoel van vrijheid; een soort vakantie.”

De Week van de Watersport wordt gehouden van 30 april tot en met 8 mei.