Nieuws/Buitenland
427073
Buitenland

'Handelsdeal kan na Brexit 10 jaar duren'

LONDEN - Als Groot-Brittannië tijdens het referendum van 23 juni voor een 'Brexit' kiest, kunnen onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen het land en Amerika vijf tot tien jaar duren. In een interview met de BBC zei de Amerikaanse president Barack Obama zondag dat de Britten in dat geval geen voorkeursbehandeling hoeven te verwachten. De verdragen via de EU gelden dan niet meer voor Londen.

Tijdens zijn bezoek aan Engeland heeft Obama er meermaals bij de bevolking op aangedrongen toch vooral in de EU te blijven. Britse tegenstanders van de EU vinden dat Obama zich op een schandalige manier bemoeit met de campagnes voor het referendum. Obama vreest dat uittreden uit de unie (Brexit) een economisch drama voor de Britten wordt.

Niet alleen de president is tegen een 'Brexit'. Ook de Democraat Hillary Clinton wil dat Groot-Brittannië in de EU blijft. De kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen noemt de trans-Atlantische samenwerking essentieel. ,,De samenwerking is het sterkst als Europa verenigd is'', aldus Clinton via haar adviseur.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo