Nieuws/Buitenland
427091
Buitenland

Bengalese hoogleraar op straat vermoord

DHAKA - Twee mannen hebben zaterdag in het noordwesten van Bangladesh een hoogleraar op straat met messen afgeslacht. Islamitische Staat heeft de brute moord op de professor opgeëist wegens diens 'oproep tot atheïsme'. De politie ging er al vanuit dat die het werk was van islamistische extremisten.

Rezaul Karim Siddiquee (58) was hoogleraar Engels aan de universiteit in de stad Rajshahi. Twee mannen stapten van een motorfiets en vielen hem aan terwijl hij in de buurt van zijn huis bij een bushalte stond om naar de campus te gaan. Een politiewoordvoerder vertelde op basis van verklaringen van ooggetuigen dat de daders het slachtoffer de keel doorsneden en op hem inhakten tot hij dood was.

Hun werkwijze leek op die bij een reeks andere recente moorden van extremisten op vrijzinnige activisten. Studenten en docenten gingen na de moord in Rajshahi de straat op om te protesteren. In de afgelopen jaren werden al drie docenten van de universiteit vermoord.

Sinds februari vorig jaar zijn in Bangladesh vijf bloggers en een uitgever vermoord die kritiek hadden op de islam. Siddiquee had zich volgens collega-hoogleraren nooit in woord of geschrift over religie of de islam uitgelaten.