Nieuws
427152
Nieuws

NATIONALE FIETSTEST 2016

Volle vaart vooruit

Met gepaste trots presenteren wij u de Nationale Fietstest 2016. Met een professioneel team hebben we de nieuwste e-bikes, mountainbikes, race- en stadfietsen getest en voorzien we jullie van het allerlaatste nieuws op fietsgebied. U treft 'm vandaag als bijlage in uw zaterdagskrant, maar uiteraard ook online op Nationalefietstest.nl. Inclusief uniek videomateriaal en prachtige prijsvragen. Jaco Bijlsma, coördinator Fietsspecial, trapt af...

"Fietsen zijn meer dan ooit in beweging. Dat klinkt dubbel, maar zo bedoel ik het ook. De snelheid waarmee ze vooruitgang boeken, ligt hoger dan ooit...."

"En ook dat gegeven heeft meerdere kanten. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de uitnodiging om binnenkort als eerste de Gazelle No 1 te testen. Een hippe e-bike die ontworpen is door de uit de autowereld bekende designer Giugiaro."

"Ongetwijfeld zal deze fiets bijdragen aan het afschudden van het wat bejaarde imago van de fietsen met elektrische trapondersteuning. Ik hoop tijdens die kennismaking een persoonlijk snelheidsrecord te vestigen, want de topsnelheid ligt op 45 km/u."

"Ik ben heel benieuwd hoe het voelt om met zo’n snelheid op fietswielen over het asfalt te razen, wie weet voel ik me als amateur misschien heel even een prof. Nu mag dat overigens nog zonder helm, maar volgend jaar komt daar verandering in. Gazelle heeft zelfs een designwedstrijd uitgeroepen om de ideale fietshelm te ontwerpen. Veiligheid is hoe dan ook volop in ontwikkeling bij de fiets."

"Zo leest u verderop in deze special een artikel over een jas met een airbag in de kraag en een slimme fiets die voorzien is van een radar. Deze door TNO ontwikkelde intelligente fiets waarschuwt onder andere voor obstakels en achteropkomend verkeer."

"Uiteindelijk doel is natuurlijk het grote aantal fietsongevallen te verlagen. De fiets blijven we namelijk in groten getale gebruiken, het is traditioneel nog steeds een populair en praktisch vervoermiddel. Bovendien neemt de functionaliteit van de fiets steeds verder toe. Onder andere door de e-bikes waarmee je makkelijker grotere afstanden overbrugt. Daardoor zijn ze steeds geschikter voor woon-werk-verkeer bijvoorbeeld."

"Niet voor niets is een op de drie nieuw verkochte fietsen op dit moment al een e-bike. In deze Nationale Fietstest hebben we er bijna dertig getest. Dat deden we opnieuw met een zeer deskundig testteam dat niet alleen bestond uit redactieleden, maar ook uit experts van de Fietsersbond en de Consumentenbond. We hebben de fietsen dus met de grootst mogelijke deskundigheid beoordeeld, zodat u weet wat de beste keus uit het enorme aanbod is."

Jaco Bijlsma