Nieuws
427175
Nieuws

Degelijke speakers voor een smartphone

Review: HTC 10

HTC is een bedrijf dat de afgelopen jaren fikse ups en downs heeft gekend. Was het vroeger één van de toppers in het Android-segment, de laatste tijd lukt het bedrijf het maar niet om consumenten te overtuigen. Met de nieuwe HTC 10 hoopt het een inhaalslag te maken.

Hardware

Het design van de HTC 10 is vrij simpel gehouden. Het is een sober uitziende telefoon, met een metalen omhulsel met achterop in het midden een 12 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. De beeldsensor maakt gebruik van wat HTC ‘ultrapixels’ noemt. Dat wil simpelweg zeggen dat de pixels groter zijn en dus meer licht vangen, wat voor betere prestaties bij weinig licht zorgt. Dat blijkt in de praktijk te kloppen: ook binnenshuis presteert de camera erg goed.

Aan de voorkant onder het scherm is de thuisknop aanwezig, die tevens als vingerafdruksensor fungeert (en dat naar behoren doet). Leuk detail is dat de standbyknop aan de zijkant ribbeltjes heeft, waardoor je hem makkelijk op het gevoel kan onderscheiden van de volumeknoppen erboven. Het scherm heeft een resolutie van 1440 bij 2560 pixels: lekker scherp dus.

Onder de motorkap is verder een krachtige Snapdragon 820 chip aanwezig, samen met 4GB werkgeheugen. Dat levert prima prestaties op. Er is standaard voorzien in 32GB aan opslaggeheugen, al kan dat met een microSD-geheugenkaart uitgebreid worden met maximaal 200GB. Genoeg geheugen voor muziek en films dus.

De complete lijst met specificaties is hier te vinden.

Software

Fabrikanten van Android-telefoons hebben er een handje van om een eigen versie van het Google-besturingssysteem te maken met allemaal tierelantijnen waar eigenlijk niemand om gevraagd heeft. In het verleden was ook HTC hier schuldig aan, maar met de HTC 10 heeft het bedrijf zich fiks ingehouden. Naar eigen zeggen heeft het in samenwerking met Google er zoveel mogelijk voor gezorgd dat er geen apps met dubbele functionaliteit op de telefoon staan en dat lijkt grotendeels gelukt te zijn. Er zijn daarnaast nog een aantal voorgeïnstalleerde apps, maar die zijn bijna allemaal eenvoudig te verwijderen als je dat liever hebt.

Noemenswaardig is nog de Boost+ app, waarmee de telefoon ook op de lange termijn snel moet blijven. De app zorgt ervoor dat er op de achtergrond geen andere applicaties geheugen of processorkracht innemen. Of het inderdaad ook op de lange termijn effectief is, kon ik tijdens de week lange reviewperiode niet checken, maar Boost+ bleek lekker actief te zijn met het in toom houden van andere applicaties.

Uniek

Geen Android-toestel zonder gimmick, zou je zeggen, al heeft HTC ook op dit vlak zich ingehouden. De 10 heeft zeer degelijke speakers (die HTC nog steeds onder de maffe naam BoomSound aanprijst) die het inderdaad geen straf maken om zonder koptelefoon naar muziek te luisteren. Niet dat het beter is, maar bijvoorbeeld bij het uitvoeren van huishoudelijke taken is het een prima manier om een achtergrondmuziekje op te zetten.

Conclusie

De HTC 10 (€749) is een uitstekende, no-nonsens Android-telefoon. Krachtige hardware, een erg goede camera en een sobere versie van Android zorgen ervoor dat het bedrijf trots mag zijn op zijn nieuwste ‘vlaggenschip’. Goede keuze voor mensen die geen gimmicks willen.