Nieuws/Buitenland
427185
Buitenland

Dreun voor voorstanders vertrek uit EU

Obama: ’Brexit’ slecht voor handel

LONDEN - Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, heeft dat grote gevolgen voor de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten. Dat zei president Barack Obama vrijdag bij een bezoek aan het land dat mogelijk op weg is naar een ’Brexit’. Volgens Obama moet het Verenigd Koninkrijk achteraan aansluiten in de rij omdat onderhandelingen met een grote partij als de EU veel efficiënter zijn.

De uitspraken van Obama worden gezien als een klap voor het kamp dat voor een zogenaamd ’Brexit’ is. Obama is bezig met een tweedaags bezoek aan de UK.

Referendum

In juni gaan de Britten naar de stembus voor een referendum over een vertrek uit Europa. De Britse premier David Cameron probeert te voorkomen dat de Britten tegen de EU stemmen en is erg blij met alle goede raad van Obama. Cameron vreest net als Obama dat uittreden uit de unie een economisch drama voor de Britten wordt.

’Een halve Keniaan’

Tegenstanders van de EU zijn razend. De eurosceptische burgemeester van Londen, Boris Johnson, maakte 'bemoeial' Obama vrijdag uit voor ,,een halve Keniaan'' die daarom ,,een voorouderlijke hekel aan het Britse Rijk heeft opgelopen''.

Obama stak in een vraaggesprek met de Daily Telegraph voor zijn aankomst in Windsor al niet onder stoelen of banken dat hij Brexit een slecht idee vindt. ,,De Europese Unie beperkt de Britse invloed niet, maar versterkt die'', aldus Obama. De Amerikaanse president zei als vriend van de Britten goede raad te willen geven en ,,bondgenoten blijven bij elkaar'', zei Obama over de Europese samenwerking.

Obama gaat zondag voor een minitop in Hannover naar Duitsland. Maandag keert hij terug naar de VS.