Nieuws/Buitenland
427191
Buitenland

EU-landen duiken op brievenbusfirma's

AMSTERDAM - Belastingontwijking en - ontduiking met schimmige brievenbusfirma's moet sneller aan het licht komen. De 28 landen van de Europese Unie gaan gegevens uitwisselen over wie de uiteindelijke eigenaren zijn van bijvoorbeeld brievenbusfirma's. Daarmee hopen de lidstaten dat ingewikkelde constructies met bijvoorbeeld belastingparadijzen sneller naar voren komen.

Het initiatief, dat een reactie is op de onthullingen in de zogenoemde Panama Papers, kwam van de grootste vijf economieën van Europa (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje). De andere EU-landen sloten zich daar vrijdag bij aan, maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in Amsterdam bekend na afloop van overleg met zijn Europese collega's.

"De Panama Papers hebben een nieuwe impuls gegeven aan onze agenda om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken", zei Dijsselbloem.

In eerste instantie gaat het om een proef. "Ik kan nog geen exacte datum noemen waarop de uitwisseling gaat beginnen", zei Dijsselbloem. Een aantal landen, waaronder Nederland, heeft nog helemaal geen 'register van uiteindelijke belanghebbende'.

De Europese Commissie kijkt of in de toekomst de automatische informatie-uitwisseling van deze gegevens verplicht kan worden. "Het is logisch als nu 28 landen zeggen dit te doen, dat het ook verplicht wordt", zei Dijsselbloem.

Via de Panama Papers kwam naar buiten dat het Panamese kantoor Mossack Fonseca door welgestelde personen, maar ook door ondernemingen mogelijk is gebruikt om belasting te ontwijken.