Nieuws/Binnenland
427212
Binnenland

Opgebiecht

Mijn zus werd woest van eetgeluiden

Deze week besteedden Coen en Sander in hun radioshow aandacht aan de officieel erkende aandoening misofonie. Mensen die hieraan lijden, kunnen niet tegen eetgeluiden van anderen. Wij ontvingen een brief van een lezeres die opgroeide met een zus die misofonie had. 'Wij durfden thuis bijna niet meer te eten.'

De maaltijden van vroeger kan ik me nog levendig herinneren. Niet omdat het zo feestelijk was aan tafel, maar omdat mijn moeder en ik nauwelijks durfden te eten in het gezelschap van mijn twee jaar oudere zus. Zij kon er namelijk niet tegen als ze iemand hoorde eten. Haar woede tijdens het eten was voornamelijk ingehouden, dat zorgde voor een bijzonder soort onderhuidse spanning.

Overgevoelig

Ik krijg er letterlijk vlekken van als ik eraan terugdenk. Als je een hap nam, dan begon ze te kuchen, haar keel te schrapen. Steeds luider, geïrriteerder en dringender, waarbij ze je strak aankeek – echt woedend. Een gesprek was niet meer mogelijk, dat eindigde met een grauw en een snauw of met hysterie. Gezellig was het nooit. Lees verder op VROUW.nl.