Nieuws
427258
Nieuws

Akkoord met Grieken dichterbij

De euroministers van Financiën zijn blij met de voortgang die wordt geboekt met de Grieken. Als de onderhandelingen over meer bezuinigingen in dit tempo doorgaan, kan er volgende week al een extra Eurogroep bijeen worden geroepen om de zaak af te kaarten. De Grieken krijgen dan nieuwe miljarden.

"We gaan zelfs bekijken,als de Grieken goed hun best blijven doen, of er vormen van schuldverlichting kunnen komen", aldus Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Daarbij denken de ministers niet aan het wegstrepen van schuld, dat wil niemand, maar de looptijden kunnen wel worden verlengd en de rente verlaagd. Op die manier krijgt Griekenland toch meer lucht.

In de zomer van 2015 kwamen de eurolanden en Griekenland een nieuw, derde reddingspakket van maximaal 86 miljard euro overeen. Athene moet in ruil voor steun een lijst hervormingen doorvoeren, zoals het pensioenstelsel aanpakken en de belastingen hervormen.

Volgens IMF-president Lagarde kan Griekenland uit de problemen komen zonder schuldafschrijving. Het IMF beslist of ze weer aan boord stapt als alles is besloten. “Pas bij het totaalplaatje hebben wij zicht op alles,” aldus Lagarde.