Nieuws/Binnenland
427270
Binnenland

Kindvriendelijke traumakamer in Nijmegen

NIJMEGEN - Het Radboudumc (universitair medisch centrum) in Nijmegen beschikt sinds vandaag over een kindvriendelijke traumakamer.

Het gaat om een ruimte op de afdeling spoedeisende hulp van het Amalia Kinderziekenhuis. In verreweg de meeste ziekenhuizen doet een ’traumakamer’ nogal steriel en onpersoonlijk aan, kinderen voelen zich er dikwijls geïmponeerd of zelfs angstig.

In deze nieuwe traumakamer, naar verluid ’de eerste kindvriendelijke in Nederland’, is met licht en kleur gewerkt aan een omgeving waar jonge patiëntjes de behandeling als minder stressvol kunnen ervaren.

Wolkenplafond

Uit onderzoek van het ziekenhuis is gebleken dat het toepassen van licht, kleur en geluid het verblijf in het ziekenhuis aangenamer maakt. ,,Gesprekken met ouders en kinderen hebben de behoefte hieraan zichtbaar gemaakt”, zegt Radboud-woordvoerster Marloes de Vink. ,,Het duurt soms lang voordat kinderen naar de kinderafdeling gaan. Bovendien betreft het vaak patiëntjes met ernstig letsel.”

In plaats van een onpersoonlijke ziekenhuiskamer, kijken kinderen nu uit op een wolkenplafond met uitzicht op boomtoppen, de zon, een luchtballon en vogels. Dit leidt af en heeft een rustgevend effect. ,,Door het licht aan te passen aan het uur van de dag en speciale geluiden uit de natuur te laten klinken, ervaren kinderen minder spanning en voelen ze zich meer op hun gemak”, meldt het Radboudumc.

De traumakamer is tot stand gekomen na een inzamelingsactie van de supporters van voetbalclub NEC. Dit door de kennismaking met Youri, een jongen van 11 jaar die leed aan een zeer zeldzame vorm van botkanker (Ewing-sarcoom). Zijn verhaal maakte indruk, het leidde ertoe dat de supporters 15.000 euro inzamelden voor ernstige zieke kinderen in het Amalia kinderziekenhuis.