Nieuws
427284
Nieuws

Roemenië uit Songfestival gezet om miljoenenschuld

Roemenië wordt dit jaar geweerd van het Eurovisie Songfestival, omdat zij nog een schuld van bijna 15 miljoen euro hebben openstaan.

Het land had Ovidiu Anton met Moments of silence in de startblokken staan om naar Stockholm te gaan volgende maand. De zanger was zich al druk aan het voorbereiden en was anderhalve week geleden nog in Amsterdam tijdens Eurovision in concert in de Melkweg.

Roemenië verzaakt de financiële verplichtingen richting de EBU (European Broadcasting Union) na te komen voor het uitzenden van het Eurovisie Songfestival. Televiziunea Română (TVR) had tot woensdag de tijd gekregen om de ruim 14,5 miljoen euro af te betalen, maar dat is niet gelukt. Voor de EBU reden om Roemenië van het deelnameformulier te schrappen.

Anton was in de tweede halve finale ingedeeld. Nu hij niet meer mee mag doen, telt die halve finale achttien deelnemers, net zo veel als de eerste halve finale. De volgorde van de tweede halve finale blijft verder ongewijzigd.

De Roemeense omroep heeft ook de uitzendrechten voor het festival verloren. Het liedje van Anton blijft nog wel op het verzamelalbum met alle Songfestivalnummers staan die binnenkort verschijnt. Roemenië wist, sinds de invoering van de halve finales in 2004, altijd een finaleplek te bemachtigen. Het land werd twee keer derde: in 2005 en 2010.