Nieuws/Binnenland
427298
Binnenland

OPEN DAGEN

Voor wie van hout houdt

Op de historische Friese werf van de Jong in Joure, worden op zaterdag 23 en zondag 24 april open dagen gehouden. Op de werf zullen die dagen ook andere ambachten te zien zijn

Komend weekend opent Jachtwerf de Jong in Joure haar grote, houten hellingdeuren tijdens de Hellingdagen. Gedurende deze dagen kunnen geïnteresseerden met eigen ogen zien wat er in het historische gebouw aan de Zijlroede in Joure wordt gebouwd.

Op zaterdag 23 april om 13.00 uur neemt Tweede Kamer-lid Lutz Jacobi (PvdA) ook het eerste exemplaar van het magazine Ambachten van Joure in ontvangst. Dit magazine is een initiatief van een aantal Jouster ondernemers: drie klokmakers, een goudsmid & sieraden ontwerper en Jachtwerf de Jong. Naast een brede variatie aan nieuwe schepen, occasions en onderhanden werk zijn er tijdens deze dagen dus ook andere ambachten te zien op de werf.

“We vinden het leuk om de hellingdeuren te openen voor een breder publiek. Mensen hebben vaak niet in de gaten wat wij precies maken. Het is ook heel divers. We doen veel restauratieprojecten, maar werken momenteel ook aan een erg innovatief project”. De werf is recent gestart met de ontwikkeling van een nieuw, snel varend plezierjacht met eigentijdse uitstraling: de J-34. 

 

“Het mooie van ons vak is dat het geen serieproductie is, maar eerlijk ambachtelijk maatwerk, en dat zie je niet zoveel meer vandaag de dag”, legt Aaldert de Jonge, eigenaar van de jachtwerf uit.

Er worden rondleidingen georganiseerd door het gebouw en bezoekers krijgen te zien welke bouwstadia een schip doorloopt. Daarnaast zijn er diverse toeleveranciers van de werf aanwezig. Geïnteresseerden zijn op zaterdag 23 en zondag 24 april tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom op de jachtwerf in Joure (Slachtedijk 7b).

Jachtwerf de Jong is al sinds 1653 bezig met houtbouw aan de Zijlroede te Joure . Het huidige Statenjacht van Friesland “Friso”, ontworpen en gebouwd door de beroemde jachtbouwer Eeltsjebaes, liep er in 1894 van stapel. De werf is bekend van haar teakhouten vletten, maar ook mahoniehouten wedstrijdschepen als de Pampus, de 22m2 en de 12-voets jol zijn recent te water gelaten. Daarnaast worden er veel klassieke motor- en zeilschepen gerestaureerd en de werf maakt ook vletten en sloepen op maat.