Nieuws
427302
Nieuws

Goede smartphone zonder gimmicks

Review: Samsung Galaxy S7

Samsung is the one to beat als het om Android-telefoons gaat. Het bedrijf is de meest succesvolle producent als het om verkoopaantallen gaat, maar heeft in het verleden kritiek gekregen op de gimmicks die het gebruikt om zich te differentiëren. Met de Galaxy S7 komt het bedrijf echter fiks terug op die strategie.

Hardware

Laten we beginnen door te zeggen dat het uiterlijke design van de Galaxy S7 het beste is van alle Android-toptoestellen die momenteel beschikbaar zijn. Het apparaat, met een glazen achterkant, ziet er niet alleen mooi uit, maar ligt ook erg lekker in de hand dankzij de wat afgeronde zijkanten en het eveneens aan de zijkanten afgeronde scherm. Het apparaat voelt gewoon goed aan. Daarbij is het waterdicht in water tot anderhalve meter diep. Mocht je toestel dus in je glas bier (of limonade) vallen, dan hoef je niet meteen naar de winkel te rennen voor een nieuwe.

Onder het scherm, dat een resolutie van 1440 bij 2560 pixels heeft, zit een thuisknop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Deze werkt lekker vlot en stelt je in staat om het toestel snel te ontsluiten.

Samsung maakt in de S7 gebruik van een eigen quad core processor die zich zonder problemen kan meten met de Snapdragon 820 uit concurrerende toestellen. Er is standaard 32GB aan opslagruimte beschikbaar, maar dat kan met een microSD-kaart uitgebreid worden.

De 12 megapixel camera aan de achterzijde maakt gebruik van wat Samsung 'dual pixel'-technologie noemt. In de praktijk komt dat neer op betere prestaties bij weinig licht en inderdaad: de Galaxy S7 maakt uitstekende kiekjes, zelf binnenshuis. De complete lijst met specificaties is hier te lezen.

Software

Op het toestel staat versie 6 van besturingssysteem Android. Uiteraard heeft Samsung hier de eigen TouchWiz-softwarelaag ook weer overheen gelegd, al is die wat minder heftig dan in voorgaande jaren. Het systeem is grotendeels gelijk aan de standaard versie van Android, met hier een daar wat extra functies en knopjes. De meeste Samsung-apps zijn eenvoudig te verwijderen of anders in een mapje te verstoppen.

Een aardige toevoeging is de Game Launcher, een stukje software dat alle spellen op één plek houdt en waarmee je ook spelbeelden kan opnemen en delen op social media. Het is dan ook jammer voor Samsung dat die laatste inmiddels ook kan via de YouTube Gaming-app - en dan heb je nog meer opties ook. Net als de meeste andere Android-makers voegt Samsung dan ook niet bijster veel toe aan de Android-ervaring met zijn TouchWiz.

Uniek

Samsung was in het verleden de meester van de gimmicks. Het bedrijf bedacht constant gekke nieuwe functies om in zijn telefoons te stoppen, dus de Galaxy S7 zal ook wel een bizar nieuwtje hebben, toch?

Verrassend genoeg heeft het bedrijf besloten om volledig van deze filosofie af te stappen. De S7 is waterdicht, en dat is eigenlijk de grootste onderscheidende factor ten opzichte van andere toptoestellen.

Maar is dat erg? Nee, helemaal niet. Het lijkt wel alsof de telefoonmaker zich beter kon focussen op de basisfuncties die er echt toe doen nu het besloten heeft geen rare fratsen uit te halen.

Conclusie

De Galaxy S7 (€650) is zonder twijfel één van de beste Android-toestellen momenteel op de markt. Het is jammer van de eigen softwarelaag die Samsung toch weer nodig achtte, maar het uiterlijke design is geweldig, het toestel is snel en krachtig en met de camera zijn schitterende foto's te maken. Daarbij is de 'gimmick' - het feit dat het toestel waterdicht is - ook daadwerkelijk handig.