Nieuws
427317
Nieuws

Oud-hockeyster laat Nederland huilen

Overwinning voor zingende Fatima

Een zingende Fatima Moreira de Melo heeft Nederland laten huilen. En niet van het lachen dit keer. Haar optredens in It takes 2 worden, na haar afgekraakte optreden bij het Televizier Gala, door de jury en de kijkers met luid applaus ontvangen. Ze staat zaterdagavond in de finale van de RTL 4-show. „Dit is een grote overwinning op mezelf.”

„Hoe ver ik zou komen in het programma was voor mij niet zo relevant”, vertelt Moreira de Melo. „Toen ik werd gevraagd dacht ik: ja dág! Maar ik ben niet een persoon om in een hoekje te blijven zitten omdat ik een keer ben gevallen.” Daarmee doelt ze op haar Televizieroptreden in 2008. „Wat kan die meid hockey’en hè”, was toen de opmerking van Chantal Janzen, die ook It takes 2 presenteert. Dat heeft Moreira de Melo achtervolgd. „Het is als de eerste keer liefdesverdriet: Als je hart nooit is gebroken, weet je niet hoe het voelt, maar daarna weet je: oh ja dat doet pijn. Ik heb zangles gehad en was goed voorbereid, maar toch was het wel héél spannend.”

Samen met haar zangpartner Glennis Grace blies Moreira de Melo iedereen omver. „Ik zag eerst het plaatje niet voor me. Zo’n kleine, ik dus, naast zo’n lange met zo’n grote stem. Maar zij is een lieve vrouw die een ander de ruimte geeft. Een topwijf is ze.” Tijdens de halve finale ontroerde de voormalig hockeykampioene ook solo, met het nummer Clown. „De moeder van een jongen van vijf schreef dat haar zoontje opbleef en verdrietig was omdat ik zo mooi had gezongen. Ik heb hele fijne reacties gekregen. Zo kun je zien dat social media ook positief kan zijn, dat werkt bemoedigend.”

De tranen werden weggeslikt thuis en in de studio, ook door Moreira de Melo’s moeder. „Toen ik eindexamen muziek deed, ik was zeventien, zong ik de Portugese fado, hartenzeermuziek. Ik had geen idee waar ik over zong. Mijn moeder zei: ’nú voel je het’.”

Het talent, dat zich eind april weer op haar pokercarrière richt tijdens een toernooi in Monaco, gaat zaterdag samen met Xander de Buisonjé en met Grace zingen. Als grootste kanshebber voor de overwinning noemt ze Marlijn Weerdenburg. „Zij kan heel mooi zingen.” En Jan Versteegh. „Hij is het tegenovergestelde van mij. Een rasentertainer. Zijn hart is nooit gebroken op het podium, hij durft echt.”

Wat It takes 2 Moreira de Melo heeft gebracht? „Ik kan gewoon weer een liedje zingen zonder dat er stiekem iets negatiefs in de achtergrond zit. Het gevoel dat mensen denken ’die bakt er geen reet van’, de grapjes die aan je blijven hangen, dat je denkt ’hou eens op’. Het is een overwinning dat ik het heb gedurfd.”