Nieuws
427368
Nieuws

VEB: 'Gratis' beleggen vaak duur

AMSTERDAM - Beleggers betalen voor eenvoudige online verwerking van aandelenorders onnodig veel. De kosten van deze brokers lopen 'onverklaarbaar' ver uiteen.

Dat constateert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vrijdag na de vergelijking van alle Nederlandse online brokers.

,,Dit is een vechtmarkt om de laagste prijs geworden. Net als in de luchtvaart adverteren veel aanbieders venstertarieven. Daarachter zit meestal nog een serie kosten. Vaak onduidelijk gebracht. De enorme prijsverschillen zijn meestal niet te rechtvaardigen”, stelt onderzoeker Joost Schmets van de belangenvereniging voor beleggers.

Tien keer meer

,,Dit is commodity-handel, met standaardproducten. Dan is niet uit te leggen dat sommige partijen daarvoor tien keer meer vragen. Echt onzin”, aldus de VEB.

Ook toezichthouder AFM kijkt, vanwege het mogelijk gebrek aan transparantie, naar deze markt. De geboden informatie over koersen en portefeuilles is gebrekkig en loopt te ver uiteen voor beleggers om ze goed te kunnen vergelijken, concludeert de VEB.

Druk in markt

De transactiekosten voor orders voor aandelen, opties en beleggingsfondsen liepen in de afgelopen jaren deels terug. Aanleiding was de komst van prijsvechters als DeGiro. Keytrade stopte onder het geweld in Nederland, SNS kapte het doe-het-zelf-beleggen af.

Elf brokers bleven over. Hun prijzen variëren enorm. Na de advertentieprijs komen veel brokers met extra verwerkings- en overboekingskosten op de proppen, wat tot enorme verschillen leidt. Zo vraagt DeGiro klanten €5 om een relatief kleine order met aandelen in de Verenigde Staten af te handelen, iDealing wil €52, per geval.

Andere kosten

De race naar de bodem gaat nog altijd door. Het Britse iDealing bestormt de Nederlandse markt met gratis afhandeling van alle aandelen en etf's op Euronext. Het duikt soms onder DeGiro. Gratis afhandelen moet beleggers alert maken, aldus de VEB. ,,Ergens moeten ze verdienen. Dat vertaalt zich in andere kosten of een kleiner assortiment. Aanbieders uittesten en vergelijken kan honderden euro's per jaar schelen”, stelt Schmets.