Nieuws/Buitenland
427378
Buitenland

Van travestietig over-de-top tot nonchalant cool

Modewereld rouwt om Prince

AMSTERDAM - Er is niet alleen een legendarische zanger overleden, de modewereld rouwt net zo verdrietig mee. Want met het overlijden van Prince is ook een fantastisch stijlicoon heen gegaan. Het podium was zijn catwalk waarin hij topmodel van zijn eigen Fashion Show was. Prince rockte letterlijk al zijn outfits, van travestietig over-de-top tot nonchalant cool. Deze autonome geest kwam overal mee weg.

Zijn modische oeuvre begon in 1981 met een ensemble van ‘lieskousen’ en ballenknijperslip waar hij met afgestreken gezicht ten tonele verscheen in Los Flipper's Roller Disco Boogie Lounge in L.A. En wat dachten we van de crop top die hij in 1986 op zijn flared legging combineerde? Hij was de modemeute lichtjaren voor met zijn hysterische kostuums.

Unisex

Voor Prince bestond er geen onderscheid tussen heren- en dameskleding, hij maakte kleding unisex. Door zijn ranke bouw kreeg zijn verschijning iets vrouwelijks, wat androgyns. Iets waar elke gay best jaloers op is. Zijn geringe lengte zorgde ervoor dat hij altijd gehakte schoenen of laarzen droeg wat zijn feminiene voorkomen versterkte.

Het geheim van Prince: hij deed niet mee aan mode, hij gehoorzaamde niet aan trends; hij trok zijn eigen plan. Iets met een kop en dat maaiveld. We zullen hem missen.