Nieuws/Binnenland
427382
Binnenland

AMSTERDAM

Nauwelijks nog boot te krijgen op Koningsdag

Amsterdam - Er is nauwelijks nog een sloepje te huren voor Koningsdag. Dat biedt particuliere booteigenaren de kans flink te verdienen aan hun eigen vaartuig.

Ondernemer Floris van Hoogenhuyze van Barqo.nl, een website waarop eigenaren van bootjes hun vaartuig kunnen verhuren, is stellig. Er is nauwelijks een boot te krijgen. Een rondgang langs diverse verhuurbedrijven bevestigt: wie met een groep vrienden op Koningsdag in de grachten wil dobberen, is te laat.

,,We hebben net een annulering binnen, dus er is nog één arrangement mogelijk, maar verder is 27 april al maanden of zelfs een jaar van tevoren volgeboekt'', vertelt een telefoniste van Amsterdam Boats B.V., een van de grotere commerciële verhuurders.

Ook het bedrijf Sloepvrienden zegt alles verhuurd te hebben. Op Marktplaats.nl bieden nog enkele schippers een vaartocht aan, maar dat betreft vooral een rondje in de ochtend en niet tijdens de populaire middag, als de zon hoog aan de hemel staat en de grachten op z'n drukst zijn.

Zo'n vijftig booteigenaren hebben hun vaartuig inmiddels verhuurd via het bedrijf van Van Hoogenhuyze. Een fractie van de meer dan achtduizend vergunde bootjes in de stad. De ondernemer hoopt dat veel meer botenbezitters hun vaartuig ter beschikking stellen en wijst erop dat er flink verdiend kan worden.

Een bootje waar tien mensen in passen, levert een bedrag op tussen de 300 en 400 euro. Dan loopt het snel op.Of het helemaal legaal is, is de vraag. ,,Als je de boot aan iemand verhuurt zonder zelf mee te gaan als schipper mag het'', zegt Van Hoogenhuyze. Waternet ziet dat anders.

,,Je mag je eigen boot niet verhuren en hiervoor geld ontvangen. Dit komt omdat aan verhuur andere eisen worden gesteld dan als je zelf in je bootje vaart. Je hebt hier een exploitatievergunning voor nodig'', meldt een zegsvrouw van Waternet. De handhavers knijpen overigens geen oogje toe, vanwege de verjaardag van de Koning. ,,Maar het heeft die dag niet onze prioriteit, die ligt bij orde en veiligheid op het water.''

Verhuurde sloepjes ook verzekerd

Amsterdam Waternet en de eigenaren van Barqo zijn nog met elkaar in gesprek. Maar Barqo blaakt van zelfvertrouwen, blijkt wel uit de overeenkomst die Van Hoogenhuyze in voorbereiding heeft met een groot verzekeringskantoor, waardoor eigenaren sloepen per mei verzekerd weten tegen schade als zij verhuren via Barqo.

De branche is overigens niet heel erg bang voor verstoring op de verhuurmarkt. Volgens schipper Jan Cramer van Sloepvrienden loopt het zo’n vaart niet. ,,Je bootje verhuren is niet iets van de laatste paar jaar. Tachtig procent van de reders is zo begonnen, ik ook. Dat ging via Marktplaats.’’ Ook voor onveilige situaties vreest hij niet. ,,Ik lig ook in die gekte, het wordt elk jaar drukker. Maar ach, wanneer gebeurt er nu wat op het water.’’