Nieuws/Buitenland
427421
Buitenland

Trump: Caitlyn mag alle toiletten gebruiken

New York - Wat Donald Trump betreft mag Caitlyn Jenner alle toiletten in zijn Trump Tower gebruiken.

De Republikeinse presidentskandidaat mengt zich met zijn uitspraak in de transgender-discussie die momenteel in Amerika heerst.

De ophef ontstond nadat North-Carolina een wet heeft aangenomen dat transgenders alleen een wc mogen gebruiken die bedoeld is voor het geslacht bij geboorte.

Dit betekent dat bijvoorbeeld Caitlyn Jenner, die als man is geboren maar nu als vrouw door het leven gaat, toch naar het mannentoilet zou moeten.

De toiletwet zorgde ervoor dat diverse bedrijven en artiesten, zoals Bruce Springsteen en Bryan Adams, North-Carolina boycotten.

Het is niet de enige wet die momenteel discussie geeft in de VS. Veel andere conservatieve staten proberen de rechten voor homo’s terug te draaien. Zo willen Mississippi, Georgia en Virginia regelgeving opnemen die het toestaat dat ambtenaren mogen weigeren homo’s te trouwen, ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof vorig jaar dat homohuwelijken in het hele land legaal zijn.

Ook zijn er voorstellen die het toestaan om homo’s te mogen afwijzen bij een sollicitatie, aankoop van een huis of de verkoop van een bruidstaart of een drankje in een bar.

Trump mengt zich met zijn uitspraak over Jenner, die ooit als Bruce een Olympische medaille won op de tienkamp en de vader is van modellen Kendall en Kylie Jenner (de halfzusjes van Kim, Khloe en Kourtney Kardashian) nu in een gevoelige discussie. Zijn conservatieve tegenstrever Ted Cruz, een streng gelovige senator uit Texas, hekelt de liberale stroom die door de VS waait.

Het Cruz-campagneteam stelt al langer dat New Yorker Trump geen echte Republikein is en er te weinig conservatieve opvattingen op na zou houden. Zakenman Trump liet weten dat North-Carolina zichzelf grote problemen op de hals heeft gehaald nu grote bedrijven als Apple, Google en Microsoft en artiesten en sportteams zich tegen de staat keren.