Nieuws
427431
Nieuws

ECB biedt ditmaal geen impuls

Het Damrak deed vandaag een stap terug. Beleggers namen winst, omdat ECB-president Draghi geen positieve verrassing voor hen in petto had. Onder meer ArcelorMittal en Relx hadden het zwaar. Midkapper Arcadis werd afgestraft voor zijn zwakke kwartaalcijfers.

De AEX-index sloot 0,6% lager op 453,5 punten. De AMX-index sloot 1,2% in het rood op 671,1 punten.

De meeste overige Europese beurzen presteerden beter. Frankfurt won 0,2% en Parijs zakte 0,2%.

Hoofdeconoom Luc Aben (Van Lanschot Bankiers) denkt dat beleggers de uitkomst van de ECB-vergadering als een excuus gebruikten om winst te nemen. ,,Het kwam geenszins als een verrassing dat de rente ongewijzigd bleef. En datzelfde geldt voor de opmerking van Mario Draghi dat helikoptergeld niet aan de orde is. De economische groei is weliswaar laag, maar er is geen reden voor een dergelijke drastische maatregel." 

Dat Draghi zich minder gematigd uitliet dan sommigen verwachtten, kan Janet Yellen volgens Aben wel aangrijpen om de deur richting een renteverhoging te openen. ,,Ik denk dat de voorzitter van de Fed hier volgende week na afloop van de beleidsvergadering op zou kunnen hinten. Gezien het herstel van de financiële markten en de richting 2% oplopende inflatie, is een renteverhoging in juni zeer wel mogelijk. Wel zou de angst voor een Brexit roet in het eten kunnen gooien.

Mede met het oog op een mogelijk hardere toon van Yellen maant de econoom tot enige voorzichtigheid. ,,Na enkele sterke beursweken zouden de komende beursdagen wel eens moeizamer kunnen verlopen."

Analist Youri Sleutel van Lynx kan zich hier goed in vinden. ,,Vooral dankzij het goedkope geld van centrale banken zijn de beurzen de laatste tijd stevig opgelopen. De lage rentes sporen beleggers aan om meer risico te nemen. De rally van de olieprijzen tot het hoogste niveau van dit jaar helpt de stemming eveneens. In de verwachting dat Rusland en de VS meer gaan produceren, denk ik zelf dat een prijscorrectie niet lang op zich laat wachten." 

Relx onder druk

Bij de hoofdfondsen stond staalproducent ArcelorMittal met een min van 4,4% onderaan

Informatieleverancier Relx zakte 3,4%. Woensdag reageerden beleggers al negatief op de kwartaalcijfers. Branchegenoot Wolters Kluwer werd meegesleurd en verloor 3,1%.

Unibail-Rodamco leverde 1,9% in. Dat het vastgoedbedrijf €1 miljard heeft opgehaald met de plaatsing van twee langlopende leningen kon beleggers niet bekoren.

Voedings- en verzorgingsmiddelenproducent Unilever zakte door winstnemingen met 2,3%.

ING stond met een plus van 2% aan kop. Tankopslagbedrijf Vopak steeg 0,8%. Zakenbank Jefferies greep de meevallende kwartaalcijfers op woensdag aan om zijn advies te verhogen.

Bij de middelgrote fondsen eindigde Arcadis met een verlies van 9,8% met stip onderaan. Het advies- en ingenieursbureau zag het kwartaalresultaat sterker dalen dan voorzien en liet zich negatief uit voor de rest van het jaar. Rabobank zag hierin aanleiding het advies naar 'houden' terug te brengen. Ook ING en KBC waren teleurgesteld.

TomTom, dat dinsdag nog beloond werd voor zijn kwartaalcijfers, volgde met een min van 4,8%.

Intertrust sloot 1,8% lager. De financieel dienstverlener sprak de verwachting uit dit jaar meer winst te boeken.

Kunstmestfabrikant OCI eindigde met een winst van 1,9% bovenaan.

Sligro won 0,3%, op het bericht dat de kwartaalomzet licht gestegen is. De groothandelstak deed goede zaken, terwijl de supermarkten de opbrengsten iets zagen dalen. ING noemde de resultaten in lijn met de verwachtingen.

Volg het gratis DFT Seminar maandagavond over kansen in een volatiele markt