Nieuws
427434
Nieuws

Zilverprijs troeft goud glansrijk af

De prijs van zilver blijft stijgen en laat goud, als de grote winnaar van begin dit jaar op de Londense beurs, ver achter zich. De prijs van zilver is sinds januari dit jaar tot nu met ruim een kwart omhoog gegaan. 

Tegenover die 25,5% toename staat fysiek goud, dat met 18,8% steeg dit jaar.

Donderdagmiddag won zilver al 3,1% aan waarde, terwijl goud 1,1% steeg.

Goud

Direct na het ECB-besluit donderdagmiddag om de rente onveranderd te laten, dikte de prijs van goud weer wat aan. Goud koerste bij 1268 dollar per troy ounce, 31,3 gram.

,,Zilver is altijd al het volatiele broertje van goud geweest, maar deze stijging is erg fors. Het positieve sentiment in de markt over zilver slaat nu over op goud. Dat gebeurt niet vaak. Zilver reageert niet of nauwelijks op macroeconomische besluiten zoals die van de ECB", aldus Georgette Boelen, econoom voor edelmetalen bij ABN Amro Economisch Bureau.

Industrie

Zilver is vanwege zijn relatief lage prijs gewild bij handelaren, afgezet tegen goud. Het grijze edelmetaal wordt bovendien voor 60% in de industrie verwerkt, bijvoorbeeld in smartphones en zonnecellen.

De volumes aan verkocht zilver nemen sinds 2012 sterk toe. Het makkelijk te winnen zilver uit mijnen wordt bovendien schaars, wat de relatief late prijs aanjaagt.

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akke van ING Wholesale Banking vormt de ontwikkeling van de zilverkoers een belangrijke trendbreuk. De prijs van €17,20 momenteel zou de opmaat worden voor een eerste opwaartse koersbeweging tot €19 per 31,3 gram.

China

Alle edelmetalen doen het momenteel wat beter, nadat China had aangekondigd meer grondstoffen te importeren voor zijn economische groei. De prijs van industrieel ijzererts is in korte tijd opgelopen, hoewel de voorraden daarvan groot zijn.