Nieuws/Buitenland
427437
Buitenland

Nog veel werk voor Turkije in visumkwestie

BRUSSEL - Turkije voldoet aan 35 van de 72 vereisten om in aanmerking te komen voor visumvrij reizen naar de Europese Unie. Dat heeft migratiedirecteur Marta Cygan van de Europese Commissie donderdag gezegd.

De EU beloofde vorige maand dat Turken eind juni zonder visum naar Europa kunnen reizen als aan alle voorwaarden is voldaan. Turkije heeft nog kort de tijd om dit aan te tonen. De commissie komt namelijk op 4 mei met een rapport hierover. Ankara heeft gedreigd dat als de belofte niet wordt ingelost, de afspraak om vluchtelingen uit Griekenland terug te nemen van de baan is.

Cygan zei in het Europees Parlement dat Turkije versneld veel juridische en administratieve obstakels uit de weg heeft geruimd. Het land moet echter onder meer nog meer biometrische paspoorten uitgeven, niet-Syrische vluchtelingen toelaten op de arbeidsmarkt en Roma beter integreren. Ook het verminderen van de forse achterstand in de behandeling van asielaanvragen is een voorwaarde voor visumversoepeling.

In navolging van veel lidstaten en commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) dat de criteria niet mogen worden versoepeld.