Nieuws/Buitenland
427444
Buitenland

Iraanse verkiezingscampagnes draaien weer

TEHERAN - Twee maanden na de eerste ronde op 26 februari kiezen Iraniërs eind deze maand weer leden van het parlement van 290 zetels. De campagnes voor de tweede ronde zijn donderdag van start gegaan en duren een week.

Vrijdag 29 april is weer verkiezingsdag. Die zal een belangrijke graadmeter zijn voor president Hassan Rohani. Hij kan zien hoeveel steun hij geniet bij zijn hervormingsgezinde koers. De gevestigde orde van conservatieve sjiitische geestelijken wil niet verder op die koers. Zij hebben in februari naar schatting ruim 110 zetels in de wacht gesleept.

Kandidaten van het politieke midden of hervormingsgezinden hebben er naar schatting ruim negentig. Er zijn nog circa zeventig zetels te winnen. Een opsteker voor Rohani is dat in Teheran zijn medestanders in februari alle dertig zetels al hebben gewonnen. De stembusgang in Iran is relatief onoverzichtelijk. Het land kent geen partijpolitiek en het is erg moeilijk voor hervormingsgezinden zich als kandidaat in te schrijven.

Iran kiest ook een machtige Vergadering van Experts. Die raad benoemt later mogelijk de opvolger van de nu 76-jarige geestelijk leider, de aartsconservatieve ayatollah Khamenei.