Nieuws/Buitenland
427467
Buitenland

'Run op claimclubs na deal Volkswagen'

AMSTERDAM - Berichten dat Volkswagen Amerikaanse bezitters van sjoemeldiesels een schadevergoeding van 5000 dollar wil bieden, zorgen voor veel nieuwe aanmeldingen bij massaclaimorganisaties. Sinds de eerste berichten over de deal woensdag steeg het aantal aanmeldingen bij Volkswagenaudiclaim van 6000 tot ruim 7000, aldus woordvoerder Pieter Lijesen.

De stichting zet in op een vergelijkbare schikking voor Europese gedupeerden. Volgens Volkswagenaudiclaim gaat het alleen in Nederland al om 160.000 auto's. Naast Volkswagenaudiclaim zijn nog enkele kleinere massaclaimclubs in Nederland uit op een schikking. Nederlandse wetgeving maakt het mogelijk dat een Nederlandse schikking ook in het buitenland geldig is.

Naar verwachting wordt donderdag meer bekend over de deal van Volkswagen met Amerikaanse autoriteiten. "Het ligt voor de hand dat de vergoeding alleen geldt voor de oorspronkelijke kopers van de betrokken diesels", zegt Lijesen. "Ik las op internet dat mensen overwegen een Volkswagen aan te schaffen voor de vergoeding, maar dat heeft waarschijnlijk geen zin."