Nieuws/Buitenland
427483
Buitenland

'Val Muur gelukkigste moment geschiedenis'

MIDDELBURG - De kracht van de vrijheid leidde tot de val van de Berlijnse Muur en de herwonnen Duitse eenheid. Voor Angela Merkel waren dat de ,,gelukkigste momenten van de Duitse en de Europese geschiedenis''. Dit zei de bondskanselier donderdag in Middelburg bij de uitreiking van de medaille die bij de Four Freedoms Award hoort.

Merkel stond stil bij de Tweede Wereldoorlog die tot de deling van Duitsland had geleid. ,,Middelburg werd toen vrijwel volledig verwoest'', aldus de christendemocrate. Voor haar is ,,onvergeten'' hoe de VS de Hitler-dictatuur hebben bedwongen en ,,de weg hebben geëffend naar vrijheid en vrede''.

Zij is er dankbaar voor dat Duitsland nu weer een vaste plaats in Europa heeft en was vol lof over de manier waarop Middelburg weer is opgebouwd. ,,Verandering ten goede is altijd mogelijk'', aldus Merkel. Gericht tot koningin Máxima, wees Merkel op de grote indruk die zij heeft gemaakt tijdens haar bezoeken aan Duitsland.

,,De visie van Roosevelt mag geen theorie blijven'', aldus de politica. Vrijheid is altijd kwetsbaar en geeft daarom ook de verantwoordelijkheid zich voor haar in te zetten. De aanslagen van Parijs en Brussel raken ons allemaal. De rechtsstaat moet zich weerbaar opstellen, zonder de centrale vrijheden aan te tasten.

Merkel eindigde haar toespraak in het Nederlands met de woorden: ,,Hartstikke bedankt!''

Merkel is onderscheiden met de internationale Four Freedoms Award voor haar moreel leiderschap, niet alleen in Duitsland, maar ook als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en financiële crisis.