Nieuws
427525
Nieuws

Doodgaan is al duur genoeg

Een gezegde luidt dat direct bij je geboorte twee dingen zeker zijn: je zult overlijden en in de tussentijd moet je belastingen betalen.

Recent las ik een uitspraak die dit wel heel duidelijk maakt. Er is hoger beroep aangetekend, dus definitief is het oordeel nog niet, maar toch wil ik die uitspraak graag met je doornemen.

Hospice en overdrachtsbelasting: normaal of verlaagd tarief ?

Een hospice is een gebouw waar mensen terecht kunnen voordat ze overlijden. Ze krijgen daar medische zorg en familie en vrienden kunnen langs komen om afscheid te nemen. Maar het is geen ziekenhuis en draait meestal voor een groot deel op vrijwilligers en donaties, zodat het bestuur dus op de kleintjes moet letten.

Maar zo’n hospice komt niet uit de lucht vallen. Het bestuur van een hospice besluit een pand aan te kopen en dat in te richten zodat de zieken en hun bezoekers daar kunnen verblijven. En bij de aankoop van een bestaand pand moet er overdrachtsbelasting betaald worden.

Bestemming 'woonhuis'

Normaal is dat 6% van de koopsom, maar als het een woning is, wordt dat tarief verlaagd naar 2%. Een aanzienlijk verschil en voor het bestuur van een hospice is het daarom van belang te weten of er al dan niet een woning wordt aangekocht.

In de onderhavige casus was er sprake van een bestaand hospice in een pand dat bij de gemeente de bestemming 'woonhuis' had. Het hospice werd in eigendom overgedragen. De belastinginspecteur was van mening dat er 6% overdrachtsbelasting betaald moest worden.

Kenmerkend aan een hospice is namelijk dat er niet permanent gewoond wordt, maar dat de patiënten er slechts tijdelijk verblijven. Cru gezegd: op het moment van opname is duidelijk dat het einde in zicht is en dat het niet lang meer zal duren voordat het verblijf eindigt.

De rechters gaven de inspecteur gelijk. Dat de bestemming van het pand 'woonhuis' was, betekende nog niet dat er ook daadwerkelijk sprake was van een woning. Dit is alleen het geval als de intentie is dat de bewoners er langdurig verblijven.

Wat de ene hand geeft...

Voor alle vrijwilligers die in een hospice werken is dat een domper. Door deze uitspraak moet er simpelweg 4% meer geld komen om een gebouw te kunnen kopen en daarna ook te kunnen laten functioneren.

Draagt u hun werk een warm hart toe, doneer dan wat meer. Als u dat via een zogeheten periodieke gift doet, dan krijgt u zelfs geld terug van de fiscus. Wat de ene hand neemt, geeft de andere (om een andere spreuk aan te halen).

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.