Nieuws/Buitenland
427534
Buitenland

’Visumvrij reizen voor Turken en Oekraïners’

Brussel - De kans stijgt dat een groep van 120 miljoen mensen nog deze zomer visumvrij naar Europa kan reizen. Het betreft 75 miljoen Turken en 45 miljoen Oekraïners.

Visumvrij reizen voor Oekraïners is onderdeel van het associatieverdrag. Ze kunnen maximaal negentig dagen blijven en mogen niet werken zonder vergunning.

Ondertussen dreigen de Turken het migratieverdrag met de EU te verscheuren als er in juni geen akkoord ligt over visumvrij reizen voor Turken. Commissie-voorzitter Juncker zei deze week nog dat er geen water bij de wijn gaat, als de Turken visumvrij willen reizen, moeten ze in juni op 72 punten hun zaakjes voor elkaar hebben, zoals niet te vervalsen biomedische paspoorten.

Maar de druk is groot en de Turken doen hun best.

De Commissie verklaarde vandaag op 4 mei een voortgangsrapport te publiceren over de visumliberalisering met Turkije. Als het land dan de nodige maatregelen heeft genomen om aan de nog resterende criteria te voldoen, zal bij dat verslag een wetsvoorstel worden gevoegd om Turkije op de lijst van visumvrije landen te plaatsen.

Wat Oekraïne betreft vindt de Commissie de tijd ook rijp. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het voorstel ,,heel snel'' goedkeuren. Hij zei dat het een kwestie van weken is voordat het geregeld kan zijn.

De Oekraïense regering heeft verreikende en moeilijke hervormingen doorgevoerd, onder meer op het gebied van de rechtsstaat, gaf Avramopoulos als motivatie voor het voorstel. ,,De regering voldoet aan haar verplichtingen en verricht heel erg goed werk'', aldus Avramopoulos.