Nieuws/Buitenland
427568
Buitenland

NAVO: inzet tegen mensensmokkel blijft nodig

ANKARA - Hoewel de aantallen migranten die de oversteek wagen van Turkije naar Griekenland fors zijn afgenomen, blijft de inzet van NAVO-schepen in de Egeïsche zee noodzakelijk. De militaire alliantie moet wel flexibel blijven om in te kunnen grijpen als de mensensmokkelroutes verschuiven.

NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dat donderdag op een persconferentie in Ankara. ,,Het terugdringen van de mensensmokkel bevestigt dat onze collectieve inspanningen resultaat geven, maar het is nog te vroeg om te stoppen.'' Als de schepen vertrekken komen de smokkelaars terug, verwacht Stoltenberg.

Het bondgenootschap vaart met zes schepen in het gebied, waaronder een Nederlands fregat. Hoewel de samenwerking tussen de NAVO, de EU, Turkije en Griekenland goed verloopt, pleitte Stoltenberg voor nauwer overleg tussen de partijen. ,,We moeten het verdienmodel van de mensensmokkelaars breken, en het tegelijkertijd mogelijk maken voor echte vluchtelingen om legaal naar Europa te reizen.''

De vluchtelingencrisis toont aan dat het noodzakelijk is hard te blijven werken aan een oplossing voor het conflict in Syrië, aldus Stoltenberg, die stelde dat Rusland nog altijd een ,,aanzienlijke militaire aanwezigheid’’ heeft in Syrië. Overleg biedt de beste kans op een vreedzame oplossing, zei hij.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlűt Ҫavuşoglu pleitte voor meer informatie-uitwisseling tussen de NAVO-lidstaten om effectiever tegen terrorisme en Syriëstrijders te kunnen optreden.