Nieuws
427598
Nieuws

‘Jaar op jaar nieuwe pensioenkortingen’

Gepensioneerden lopen het risico dat ze de komende jaren steeds verder worden gekort. Waarschijnlijk blijft het niet bij één pensioenkorting komend jaar.

Dat zei Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, vanmorgen op Radio 1. Hij is zeer bezorgd over de financiële staat van de Nederlandse pensioenfondsen. Die kampen met zo lage dekkingsgraden dat kortingen onvermijdelijk lijken.

Zorgelijk

‘Op zichzelf is de omvang van de verlagingen niet zo groot, maar er is op dit moment weinig licht aan het eind van de tunnel’, aldus Riemen.

‘Het zorgelijke is dat je mensen moet gaan vertellen: we gaan jullie verlagen op jullie uitkering en de kans is heel groot dat we dat jaren achter elkaar moeten doen.’

Korten

Vanmorgen maakten de grote pensioenfondsen hun kwartaalcijfers bekend. Bij vier van de vijf grote pensioenfondsen schommelt de dekkingsgraad rond de 90%, wat betekent dat ze voor elke euro pensioenverplichting 90 cent in kas hebben.

Bij deze dekkingsgraad zullen de fondsen gepensioneerden moeten korten.

Hervormingen

Riemen van de Pensioenfederatie wil voorkomen dat er jaar op jaar gekort moet worden. Daarvoor is een hervorming van het pensioenstelsel nodig.

Lees meer over pensioenen