Nieuws/Buitenland
427650
Buitenland

Rousseff: afzetting deels omdat ik vrouw ben

BRASILIA - De Braziliaanse president Dilma Rousseff meent dat de steun voor haar afzetting in het ,,door mannen gedomineerde'' parlement te maken heeft met het feit dat ze een vrouw is. ,,Het gedrag van sommigen zou anders zijn wanneer het om een mannelijke president zou gaan'', zei Rousseff dinsdag. Slechts 45 van de 513 gedeputeerden in het Braziliaanse Lagerhuis is vrouw.

Voor Rousseff lijkt het einde van haar presidentschap in zicht te komen. Een meerderheid in het parlement stemde eerder voor het in gang zetten van een afzettingsprocedure, omdat de president begrotingscijfers rooskleuriger zou hebben voorgesteld dan ze waren. De Senaat moet zich nog uitspreken over de kwestie.

Rousseff zei eerder door te vechten tot het einde. Ze beschuldigde onder meer vicepresident Michel Temer ervan tegen haar samen te zweren. Opvallend genoeg neemt juist hij tijdelijk het presidentschap over als Rousseff in New York is.

,,Dit is een vrij ongebruikelijke staatsgreep'', reageerde een woordvoerder van Temer. ,,Zij gaat naar de Verenigde Staten om een coup te veroordelen, maar draagt tijdens haar trip de macht over aan de man waarvan ze beweert dat hij haar wil afzetten.''