Nieuws
427668
Nieuws

Fors meer bezoekers voor RAI

De RAI heeft vorig jaar 15% meer bezoekers getrokken. De Amsterdamse beurs- en congresorganisator kreeg in totaal 1,75 miljoen personen over de vloer. De AutoRAI (291.717 bezoekers) en de Huishoudbeurs (243.768) waren de grootste publiekstrekkers.

"Sinds 2009 hebben we niet zoveel bezoekers mogen verwelkomen”, zegt RAI-directeur Hans Bakker. Door het grotere aantal verkochte toegangskaartjes steeg de omzet van de beursexploitant met 5% naar €126,2 miljoen.

De nettowinst zakte echter van €9,3 miljoen in 2014 naar €4,2 miljoen in het afgelopen jaar. "Maar de winst was hoger dan in het vergelijkbare jaar 2013, toen het nettoresultaat € 3,3 miljoen bedroeg."

Geen AutoRAI in 2017

Hoewel de AutoRAI in 2015 de best bezochte beurs was, moeten autoliefhebbers het in 2017 zonder dit evenement stellen. Bakker: „Een aantal automerken geeft de voorkeur aan andere vormen van promotie. Maar we hopen dat er in 2019 wel weer een AutoRAI is.”

Ontzettend leuke functie

Bakker (65) geeft sinds 2002 leiding aan de RAI. Hij wordt per 1 mei opgevolgd door de van Luchtverkeersleiding Nederland afkomstige Paul Riemens. 

"Ik dacht aanvankelijk drie jaar bij de RAI te blijven. Maar door de veelzijdigheid van deze ontzettend leuke functie is het langer geworden", vertelt Bakker tijdens een interview in zijn kantoor met fraai uitzicht over Amsterdam.

Rem Koolhaas

Onder leiding van Bakker heeft de RAI de afgelopen 14 jaar circa €200 miljoen geïnvesteerd. Van dat geld zijn de congresgebouwen Amtrium en Elicium neergezet en werden bestaande beurshallen vernieuwd. Verder volgt in augustus de opening van een nieuwe parkeertoren waarin 1000 auto's kunnen worden gestald. En na de zomer gaat de eerste paal in de grond voor het door Rem Koolhaas ontworpen RAI-hotel met 650 kamers. 

"Straks zijn er bijna 3000 hotelkamers op loopafstand van de RAI. Dat maakt onze internationale concurrentiepositie nog aantrekkelijker. Ook de nabijheid van Schiphol en de aantrekkelijkheid van de stad Amsterdam zijn daarbij belangrijk", aldus de scheidend RAI-directeur.    

VNO-NCW Amsterdam

Vanaf volgende maand gaat Bakker zich richten op zijn commissariaten bij onder meer Transavia, Snowworld en het GVB Amsterdam. Tevens wordt hij voorzitter van de Amsterdamse afdeling van werkgeversvereniging VNO-NCW.

"Ik help graag mee om de afstand tussen overheid en ondernemers te verkleinen. Ook zal ik me bezighouden met zaken als infrastructuur en bereikbaarheid."