427929
Nieuws

Nederland pot ook gratis 'helikoptergeld' op

AMSTERDAM - Als centrale banken 'helikoptergeld' uitstrooien om de economie aan te jagen, dan zet een meerderheid van Nederlanders dat meteen op zijn spaarrekening. Of ze gebruiken het voor een extra aflossing van hun hypotheek.

Dat blijkt uit het Robeco Nationaal Beleggingspeil, het herhaalde onderzoek waarbij het sentiment rondom sparen en beleggen periodiek in kaart wordt gebracht.

Meer in portemonnee

Helikoptergeld geldt als de optie voor centrale banken om de geldpers aan te zetten en daarmee geld gratis weg te geven, bijvoorbeeld door het over te boeken naar alle Nederlanders. Dat geld geeft consumenten ruimte in hun portemonnee. Verondersteld wordt dat ze dan meer gaan uitgeven, en dat moet uiteindelijk de economie laten aantrekken.

Als Nederlanders per maand €200 zouden krijgen aan helikoptergeld, dan wordt dat vooral gespaard of in de hypotheek gestoken. Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: "Voor de voorstanders van het instrument helikoptergeld moet het een teleurstelling zijn dat veel mensen dit geld op een spaarrekening willen zetten, want daar is het nu net niét voor bedoeld. Helikoptergeld is bedoeld om de economie te stimuleren."