428207
Nieuws

ACM beboet garageboxkartel

DEN HAAG - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de aanbieder van betonnen garageboxen Juwel Betonbauteile beboet vanwege verboden prijsafspraken. Juwel vormde met concurrent Rekers Betonwerk een kartel, met als doel de concurrentie uit te schakelen.

Juwel moet 306.500 euro betalen aan de ACM. Rekers ontliep een boete omdat het de zaak meldde bij de toezichthouder. Anders had het bedrijf 3 miljoen euro moeten betalen, aldus de ACM.

"Klanten dachten dat zij iets te kiezen hadden", zei ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn in een toelichting. "Maar achter hun rug om hadden deze bedrijven de klanten verdeeld en de prijzen bepaald. Klanten zijn hierdoor gedupeerd." De betreffende 'prefab' garageboxen worden vooral verkocht op de zakelijke markt.

Vorig jaar werd in een vergelijkbare zaak voor 11 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan tien leveranciers van prefab betonnen garages in Duitsland. Ook daar werd het kartel gemeld door Rekers. Juwel, dat in beroep gaat tegen de boete van de ACM, was niet betrokken bij de Duitse procedure.