Nieuws
428431
Nieuws

DOSSIER PANAMA PAPERS

Politieke kopstukken vallen op Panama Papers

AMSTERDAM - De Panama Papers met dossiers van grootschalige belastingontwijking eisen steeds meer slachtoffers. De roep om ingrijpen groeit, na woede over honderden politici, artiesten en ondernemers die - ook via Nederland - buitenlandse brievenbusfirma's gebruiken om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Een overzicht.

De Panama Papers bevatten in totaal dossiers over ruim 200.000 bedrijven en personen. In korte tijd vertrekken kopstukken vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij belastingontduiking.

Vrijdag stapte de Spaanse minister van Industrie José Manuel Soria op. Hij werd in verband gebracht met fiscale offshore-constructies in Panama en Jersey.

De vijf grootste economieën van de Europese Unie hebben zich bovendien verenigd om brievenbusfirma's aan te pakken.  

Eerder maakte justitie in Panama na een inval van 27 uur bij Mossack Fonseca, het Panamese advieskantoor, opnieuw documenten buit die zouden wijzen op belastingontduiking.

Het Europees Parlement begon een apart onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken. Net als de Oeso praktijken van belastingontduiking is gaan opsporen na de grootste onthullingen in decennia.

De rol van Nederland wordt ook steeds zichtbaarder: eigenaren van twee van de grootste bedrijven in Ecuador gebruikten een Nederlands bedrijf om jaarlijks vele miljoenen aan belasting te ontwijken.

Niet alleen multinationals, banken als ABN Amro, maar ook middelgrote ondernemingen staan in de Panama Papers.

Ophef over publicatie

Wat zijn de Panama Papers precies? Op 3 april presenteerden 109 kranten en andere media wereldwijd bevindingen over 140 politici die in de documenten opdoken.

Daaruit bleek ook dat oud-dochter Experta van de Belgische bank Dexia ruim 1600 van deze offshore-bedrijven heeft opgezet. Ook de Nederlandse ontwikkelingshulporganisatie Solidaridad had volgens deze documenten internationaal brievenbusfirma's opgetuigd.

De gelekte data van de Panama Papers komen van Mossack Fonseca, het Panamese advieskantoor dat honderden particulieren en bedrijven hielp aan dergelijke offshoreconstructies om belastingbetaling zo gering mogelijk te maken.

Binnen de wet?

De belastingparadijzen werken meestal binnen de wet. De landen maken nauwelijks gegevens openbaar over de eigendommen van de brievenbusfirma's voor ondernemers en particulieren. Daarmee is het ontwijken van belastingbetaling vaak eenvoudig.

Wereldwijd zijn met publicaties van de Panama Papers behalve bedrijven ook veel celebrities, artiesten, sporters, politici en bestuurders in opspraak geraakt. 

Volgens de Europese Commissie zijn de documenten het topje van de ijsberg.

In Nederland kwamen direct na publicatie de honderden trustbedrijven zoals Intertrust in het vizier.

Bestuurders treden af

Trouw en het Financieele Dagblad, die in Nederland als enige toegang tot alle Panama Papers hebben, onthulden ondermeer dat ABN Amro-commissaris Meerstadt - voorheen topman bij de NS - volgens deze stukken betrokken was bij een brievenbusfirma op de Maagdeneilanden.

Meerstadt ontkende belastingontduiking maar trad kort daarop terug. Ook legde hij zijn functie bij Lucas Bols neer.

Eerder was de bestuursvoorzitter van advocaten- en notarissen Ploum Lodder Princen afgetreden vanwege de publiciteit over het opzetten van dubieuze fiscale constructies. 

Cameron

In IJsland vertrok premier Gunnlaugsson toen zijn offshore-beleggingen bekend werden. De Britse premier Cameron is politiek steeds verder in het nauw gekomen.

Net als vrienden van de Russische premier Poetin en de president van Oekraïne. Een Oostenrijkse topbankier van Hypo Landesbank trad af.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) verwacht dankzij de Panama Papaers ,,heel veel" geld naar de Nederlandse schatkist te kunnen sluizen.

Uit de stukken bleek ook wie de nieuwe eigenaren zijn van duizenden geveilde kunstwerken.

Roep om ingrepen

Wereldwijd klinkt de roep om meer wetgeving tegen belastingontwijking. 

Betrokken zelf zijn vaak verbaasd over wat ze in de offshoring-dossiers over zichzelf tegenkomen.