Nieuws/Buitenland
428584
Buitenland

Nieuwe rat in Stille Oceaan

PORT MORESBY - Een nieuwe rattensoort is ontdekt op het eiland Manus in de Stille Oceaan. Hoewel de rat behoorlijk groot is en niet eerder was ontdekt, leeft hij volgens wetenschappers al duizenden jaren op het eiland, dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort.

De rat heeft de naam Rattus detentus gekregen, naar het Latijn voor gevangen houden. Dat is een verwijzing naar de asielzoekers die Australië naar Manus stuurt tijdens hun asielprocedure en het feit dat het knaagdier al die tijd onontdekt wist te blijven.

De bewoners van Manus vermoedden wel dat er een groot knaagdier moest bestaan, omdat ze bijtsporen vonden op noten. ,,Ik zocht al dertig jaar naar deze rat'', zei onderzoeker Tim Flannery tegen The Guardian.

Het beest weegt circa 1,1 kilo, maar is niet de grootste rattensoort ter wereld. Die eer gaat naar de wollige Bosavirat, een soort die eveneens in Papoea-Nieuw-Guinea voorkomt en 1,5 kilo weegt.

『新種ネズミ発見 パプアニューギニア』the guardian https://t.co/3ApuPzYB56 アドミラルティ諸島のマヌス島で、クマネズミ属の新種(Rattus detentus)発見。体重は500gほどで、同諸島内で最大。島の歴史にちなんで、種小名は「拘留者」。— Dupla Japan (@DuplaJapan) April 14, 2016